Tvinga folk att samtala

Gotland2007-08-07 01:07
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Årets Almedalsvecka ägnade jag åt att gå mellan väldigt olika seminarier, från vänster till höger, från fackförbund till arbetsgivare, från Ordfront till Västsvenska handelskammaren.Det mest slående var hur få det var som gjorde samma sak. Almedalsveckan är på många sätt en spegel av det politiska livet, och i det politiska Sverige råder det vattentäta skott mellan olika politiska hållningar.På Svenskt näringslivs städade seminarier på Wisby Strand har man ingen som helst förståelse för det rättvisebabbel de håller på med på Östersjötorget. På Östersjötorget förstår man ingenting av de problemformuleringar som näringslivet målar upp i den nybyggda kongresshallen. Vad de pratar om på den alternativa politikerveckan är det ingen som vet. Det som är orsaken till problemen på ena seminariet är lösningen på samma problem på det andra. Klimatfrågan är ett tydligt exempel. I kongresshallen fick vi höra att hög ekonomisk tillväxt i länder som Sverige är den enda hållbara lösningen på klimatfrågan. Alla i salen höll med. På alla andra seminarier under veckan var just den ekonomiska tillväxten i länder som Sverige den främsta orsaken till klimatförändringarna.Kunskapsflykt från fattiga länder är ett annat exempel. På ett seminarium om den extremt höga mödradödligheten i några av Afrikas länder fick vi till exempel veta att det idag finns fler Malawiska läkare i staden Manchester än i hela Malawi. Samma dag höll Västsvenska handelskammaren ett seminarium med migrationsminister
Tobias Billström med den något provokativa rubriken,
"Så lurar vi hit världens bästa hjärnor".Åsiktsmässigt är det milsvid skillnad, under Almedalsveckan samlas alla på samma ställe, men samtalar aldrig.På ytan ser det ut som om Almedalsveckan samlar hela det politiska fältet och att tankar och idéer skulle kunna utbytas över partigränser och mellan intressegrupper. Men det ser bara så ut, och det är ett enormt slöseri.Förändring av veckan inför kommande år, borde syfta till att försöka tvinga grupperna att mötas. Istället för att bara dela upp dagarna efter partier skulle man också kunna dela upp efter teman eller politiska frågor. Om alla seminarier om klimatfrågan hölls på samma dag i samma lokaler skulle man tvingas inse att det finns andra grupper med andra lösningar. Lite mer styrning av vem som får plats var skulle inte skada. Den breda uppslutningen är en enorm potential för verkligt spännande möten. Låt oss utnyttja den.
Läs mer om