Undantaget måste gälla på lång sikt

Varje sommar i samband med premieringen blir Lojstahedsrussen huvudattraktionen, inte minst bland de yngre som bland de välmående russen finner sina favoriter. Arkivfoto: Tommy Söderlund

Varje sommar i samband med premieringen blir Lojstahedsrussen huvudattraktionen, inte minst bland de yngre som bland de välmående russen finner sina favoriter. Arkivfoto: Tommy Söderlund

Foto:

Gotland2007-05-25 01:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På onsdagen kom ett besked om russen på Lojsta hed, de russ som ibland kallas för vildrussen. Det är inte ett helt korrekt uttryck men det är väl en viltgående flock vi talar om, och för att säkerställa den för framtida generationer vill nu många se att kravet på ligghall undantas för hedrussen. Om de skulle tas in på vintern - eller tvingas söka skydd i en ligghall - skulle de speciella gener som gör dem till utegångsdjur snabbt försvinna, och de skulle vara att betrakta som vilken som helst av många ponnyraser.

Beskedet som kom i onsdags var att dispens beviljas ytterligare ett år. Under den tiden skall noggranna besiktningar göras. Man vill tydligen förvissa sig om att russen tål påfrestningar av en utomhusvistelse som de har levt med i åtskilliga generationer och som gjort dem unika.

När man läser en del av kraven från Djurskyddsmyndigheten får man det till att de mer tar hänsyn till naturen än till djuren. Exempelvis att man skall variera utfordringsplatserna mer än i dag för att slippa alltför hårt slitage på marken. Vad har detta krav att göra med djurens hälsa?

Nej, det rätta måste vara att ge hedrussen undantag från ligghallskravet i överskådlig tid. Det är genom sin utevistelse de har sin särart och den har de utvecklat genom åtskilliga sekler. Ett ligghallskrav för hedrussen skulle vara jämförbart med ett ligghallskrav för fjällrenarna.

Läs mer om