Ung revolt ett hot mot diktaturer
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Unga nunnor fyllde på i protesttågen, som blev allt större och hotfullare för generalerna. Så kom våldet, även om det dröjde.
Våld är den enda metod diktatorer känner till eftersom de är rädda. Rädda också om sina tillskansade privilegier, som är en stöld från folket.
Regimen lever i en bubbla, som i längden är ett svagt skydd. Bubblor brister till slut när omvärlden sätter sin nål i den. Då visar sig generalerna i all sin nakenhet, skyddslösa.
Flygblad mot Hitler
Det finns många exempel på revolter där modiga unga människor är motorn. Vita Rosen i Nazityskland är välkänd. Bildad 1942 av syskonen Sophie och Hans Scholl, för att protestera mot Hitler.
Unga människor anknöt i hemlighet. Budskapen spreds med flygblad som ringar på vattnet. När de dök upp i München blev det sensation, eftersom ingen dittills hade vågat uttala kritik mot Hitler offentligt.
Med Gestapo i hasorna spred man alltfler flygblad i alltfler städer i Tyskland. Men när det sjunde flygbladet var på väg ut hann Gestapo ifatt. Syskonen Scholl greps den 18 februari 1943. Fyra dagar senare halshöggs de. Många andra gick samma öde till mötes. Ingen rättssäkerhet där inte. Budskapen fanns dock kvar i människors tankar. Man började fundera, ana, inse.
I Serbien bildades i slutet av 1990-talet ungdomsrörelsen Otpor. En frihetsrörelse som med ickevåld skapade opinion för att driva bort Slobodan Milosevic.
En kamp också mot våld, krig och fattigdom. Tusentals affischer spreds för att mana till motstånd (otpor), väcka till medvetande och synliggöra möjligheterna till förändring.
Serbien och Ukraina
Milosevic föll i oktober 2000, arresterades 2001, fördes inför krigsförbrytartribunalen i Haag 2002 och avled i sin cell i mars 2006. Folkets seger över en maktfullkomlig diktator.
Den oranga revolutionen i Ukraina bestod också av många unga människor.
Den gav hopp, men när segern tycktes vunnen utbröt gräl om makten mellan politikerna och landets utveckling bromsades upp. Men medvetandet om demokrati och rättigheter har satt sina spår. Förändringar är på väg. Efter valet nyligen står det och väger.Ungdomar revolterar redan i familjen. Det kan vara nog så jobbigt för föräldrar och andra vuxna. Men sökandet efter frihet och egen identitet är viktig. Samma sak med ungas revolt i ett land, mot en trög eller diktatorisk regim.
68-revolten är berömd. Men de ungas revolter och protester har funnits genom alla tider. Med krav på förändring. Med krav på demokrati, rättigheter och människovärde. Med krav på att samhället lyssnar.
Kvinnor i Burma
Så är det nu i Burma, även om militärregimen för tillfället slagit ner protesterna. Sedan länge står hoppet till fredspristagaren Aung San Suu Kyi.
Visserligen inte ung idag, men har funnits med länge och hon är en stark samlande kraft.
Nu seglar enligt vissa uppgifter en annan kvinna upp som frihetskämpe - den 35-åriga Su Su Nwag. Unga människor och kvinnor är en hoppfull kraft för demokratisering.
På sikt har militärjuntan inte en chans. Inga diktatorer sitter för evigt. Mot alltmer upplysta och uppretade medborgare står man sig slätt.
Folkliga protester är, för att låna en diktrad från Tomas Tranströmer, "en stor och långsam vind."