Upprörande om fiskenäringen

Gotland2007-10-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Isabella Lövins uppmärksammade bok "Tyst hav" är upprörande. Det känns som när man läste Rachel Carsons "Tyst vår" i början av 60-talet. En larmklocka om miljön. Titeln "Tyst hav" är ju en blinkning till Rachel Carson.
Haven exploateras å det grövsta världen över. Pengar styr. Kortsiktiga vinstintressen går före omtanke om miljö och hållbar utveckling. Det för miljontals människor livsviktiga kustfisket är på väg att tyna bort.
Torsken försvinner från vårt omgivande hav, Östersjön. Ålen likaså. Fiskekvoter förhandlas. Fiskenäringen protesterar. Forskarna suckar uppgivet.

Ålen är försvunnen
För ålen pekar alla kurvor spikrakt ner. Ålstammen har minskat mer än 90 procent. År 2003 var inflödet av glasål från Sargassohavet nere i mindre än en procent jämfört med 1980.
Ändå ansåg Fiskeriverket, att det inte var befogat med ett ålfiskestopp, eftersom det skulle drabba svenska fiskare hårt. Trots att nästan inget fanns att fiska upp. Ålstammen är nära total kollaps. Även laxen är i farozonen. Och så torsken. 1992 kollapsade världens största torskbestånd, utanför Newfoundland i Kanada. Upprepade varningar från forskare hade inte hjälpt.
Samma sak är nu på väg att hända i våra vatten, Västerhavet och Östersjön. Väldiga trålare dammsuger haven på fisk. Massor slängs överbord. Mycket mals till djurfoder. Det handlar om brandskattning.

Spelet om fiskekvoterna
De årliga torskfångsterna i Östersjön har sjunkit från 60000 ton 1980 till 11400 ton 2006. Här finns också en viktig förklaring till algblomningen. Minskningen av torsk leder till ökning av skarpsill, som äter djurplankton, som i sin tur lever på växtplankton. Därmed fritt fram för växtplankton att "blomma".
Isabella Lövin visar också spelet om fiskekvoterna. Där forskarnas fakta inte tillåts komma fram eller läggs åt sidan. Fiskenäringens skickliga lobbyister påverkar politiker och myndigheter till handlingsförlamning. Ibland förekommer till och med hot.
Fiskeristyrelsens dåvarande generaldirektör Per Wramner berättar om upprepade hot efter beslut om fiskestopp. Så starka att Säpo vid flera tillfällen kopplades in. Bland annat blev han vid ett tillfälle avrådd av Säpo att resa till Gotland.

Några års fiskestopp
Dessutom är subventionerna till fisket i Sverige och i Europa hisnande. Sveriges totala kostnader och subventioner kan beräknas till en dryg miljard kronor per år. Med tanke på den uppenbara risken för kollaps av fiskbestånden, så är detta en nationalekonomisk konkursaffär. För att inte tala om hoten mot havsmiljön.
Fiskenäringen är visserligen på väg att såga av den gren den sitter på, men kritiken skall ändå vändas mot politiker och myndigheter, som inte kan stå emot trycket från näringen.
Några års fiskestopp och arterna kan repa sig. Men den hållbara utvecklingen vill man inte se. Så nu dras viktiga matfiskar bort från oss konsumenter. Havet som viktig matbod är på väg att sina.
Läs mer om