Utredare gör klar markering om flygbehovet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I onsdags fick infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) en utredning på sitt bord, där utredaren Christina Rogestam har klassat Visby flygplats som nationellt strategisk. Det kan låta självklart, men digniteten visas ändå av att det bara är tio flygplatser i Sverige som får denna klassning. Märkbart är att såväl Arlanda som Bromma - där sistnämnda länge varit ifrågasatt - går in i denna och förutom Landvetter och Sturup är det bara norrländska flygplatser jämte Visby som läggs in i den här gruppen.
Givetvis har Visby flygplats aldrig varit hotad, men det känns ändå befriande att få svart på vitt, och nu kan planeringar göras med ett ännu mer stabilt fokus än tidigare. Vi skall dock vara fullt medvetna om att flyget aldrig ensamt kan lösa våra behov. Det behövs också väl fungerande färjelinjer, och där väntar vi nu ganska otåligt på Rikstrafikens besked och en skrivning av ett långsiktigt kontrakt. För flyget gäller inte samma koncessionsvillkor som för färjorna, så det är fritt fram för enskilda bolag att nyttja flygplatsen.
För färjetrafiken finns ett regelverk som utestänger andra aktörer, åtminstone när det gäller mellan Gotland och det svenska fastlandet. Ja, det visade sig till och med att Destination Gotland som koncessionsrederi inte kunde utöka sina destinationer utöver angöringen i Visby och i Nynäshamn och Oskarshamn på svenska fastlandet. Däremot gick det efter diverse turer att utöka med sommartrafik på Grankullavik, som då är beläget på en ö, om än med en fast broförbindelse till svenska fastlandet.
Den utveckling som finns för flygtrafiken är dock mindre regelbunden. Bland annat har ju talats om ett så kallat färjeflyg till Växjö, vilket klart skulle öka verksamheten på Visby flygplats och flygtillgängligheten till södra Sverige. Den idén bygger dock på att en del av de pengar som Rikstrafiken nu lägger på den södergående färjelinjen skulle överföras till flyget. Kan man hitta ett annat upplägg är idén onekligen tilltalande, men där-emot mera tveksamt om det kraftigt förändrar förutsättningarna för kontinuerliga färjeförbindelser.
Däremot kan mycket väl charterflygets verksamhet utvecklas, och sannolikt skulle också sommarlinjerna till utländska orter kunna bli mer spridda över året. Egentligen är det två saker som fordras:
1) Fantasin som skapar behovet.
2) Uthålligheten som skapar ekonomin.
Ingen skall få mig att tro att vi redan har sådana behov att det motiverar en mer permanent linje och där kommer fantasin väl till pass. Ingen skall hellre få mig att tro att det kan bli lönsamt i en snar framtid och därför behövs uthålligheten så att man på sikt kan få linjer ekonomiskt lönsamma.
Nu har vi i alla fall svart på vitt att Visbys flygplats är en av tio i Sverige med nationell strategisk betydelse och det är ett bra steg på vägen att skapa stabilitet i våra förbindelser i luften och att även kunna bygga ut flygnätet.