Vad är det regeringen har missat?

Gotland2008-07-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har gått fyra år sedan de borgerliga partierna lanserade alliansen. Det gav dem två år på sig till valet 2006 att skapa en positiv stämning kring samarbetet.
Och det lyckades alldeles strålande - jämfört med socialdemokraterna framstod Fredrik Reinfeldt och alliansen som ett roligt och piggt alternativ.
Nu befinner vi oss återigen i mitten av mandatperioden. Alliansen har varit vid makten i två år. Men den positiva publiciteten uteblir - istället skäller alla, från höger till vänster, på regeringen.
Hur kommer det sig? Vad är det som regeringen har missat?
En del svar finns att hämta i den stora väljarundersökning från Synovate/Temo som tidningen Fokus presenterade under Almedalsveckan.

Viktigaste frågorna
Svenskarnas politiska prioriteringar tycks inte ändras särskilt mycket över tid. De viktigaste frågorna i dagsläget är hälso- och sjukvården, därefter kommer ekonomin och utbildningspolitiken. Nära toppen finns andra frågor som direkt påverkar vardagen: vård, skola, barnomsorg och jobb.
Hur anser då väljarna att partierna svarar mot deras krav? Enligt väljarna kännetecknas moderaterna främst av att de "står på de välbärgades sida". Andelen som håller med om det påståendet har dessutom gått upp sedan valåret 2006, från 68 till 72 procent.
Endast 28 procent tror att moderaterna "förstår vad som är bäst för Sverige". Ännu färre, 27 procent, anser att moderaterna "vet hur man sköter Sverige" och inte ens var fjärde, 23 procent, tycker att moderaterna "lyssnar på sina väljare".

Inte särskilt hederliga
Socialdemokraterna, däremot, karakteriseras främst av begrepp som "trygghet", "lyssnar på vanligt folk" och "regeringsduglighet". De uppfattas inte som särskilt hederliga eller handlingskraftiga - men när det gäller att förstå vad som är bäst för Sverige lyckas de betydligt bättre än moderaterna.
Nästan hälften av de tillfrågade, 45 procent, anser att de missgynnas av regeringens politik - en tredjedel anser att de gynnas. Den reform som är minst populär är förändringen av a-kassereglerna, därefter kommer skatterna och sjukförsäkringen.
Resultaten kan sammanfattas i en enda mening: moderaterna har stora imageproblem.
Och i praktiken kan resultaten utsträckas också till den övriga alliansen. Genom en rad ogenomtänkta och impopulära beslut har regeringen alienerat sina anhängare - och till sist är det få kvar som talar om allt det som faktiskt går bra.

Underskattat problemen
Det verkar som om partierna har underskattat problemen som följer med en koalitionsregering. Under en lång tid vande sig väljarna vid att regeringen hade en tydlig ledare - Göran Persson - som styrde och ställde efter behag.
Reinfeldt har inte råd med den lyxen. En fyrpartikoalition måste arbeta dubbelt så hårt som en enpartiregering med att förklara och motivera sin politik. Istället har regeringen vid flera avgörande tillfällen schabblat bort kommunikationsbiten: a-kassan, sjukförsäkringen och FRA-lagen, för att ta några exempel.
Statsråden borde förstå att de inte har råd att vifta bort kritikerna. Det är dags att inse att en stor del av de hårda orden kommer från liberalt och borgerligt håll. Och utan dessa traditionella stödtrupper finns det få kvar som kan försvara och förklara regeringens politik.
Läs mer om