Vad är resans mål för Reinfeldt?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men redan efter en vecka havererade den bilden av Reinfeldts ledarskap. Förtroendet för den nye statsministern fick slagsida. Kalabaliken omkring Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius gav många väljare ett intryck av svagt omdöme i en pressad situation. Göran Persson har sagt att dagens och stundens oförutsedda händelser är politikens nerv och glädje. Persson försvarade också med omåttlig auktoritet sitt ämbete som statsminister. Persson njöt av att behärska alla delar i det politiska maskineriet. Många anser att just det blev hans fall.
Fredrik Reinfeldt utstrålar oftast lugn och saklighet, men hans väljare börjar nu misstänka att skenet bedrar och att han egentligen springer för livet - och att han inte klarar av att försvara sitt ämbetes auktoritet. Väljarna har anledning att fråga om Reinfeldt förstått att han äger ämbetet som Sveriges statsminister.
Reinfeldts oklarhet i de politiska sakfrågorna startade med a-kassedebatten. Det var i stort sett Sven Littorin som fick ta den striden. Redan i a-kassedebatten tänkte nog många väljare att Reinfeldt kanske inte var den sakliga och rättframma person som han såg ut att vara.
Den senaste sakfrågan som skapat stor förvirring är försvarspolitiken och Mikael Odenbergs avgång. Reinfeldt talade om försvarspolitik men ingen utomstående förstod vad han menade med ämnet försvarspolitik. Reinfeldts begrepp om försvarspolitik tycktes blott och bart vara enskilda insatser i utlandet.
Tiden rinner nu snabbt iväg för Fredrik Reinfeldt. Nya "affärer" med närstående medarbetare, som har ekonomiska egenheter i privatlivet, kommer att jaga honom igen. Fredrik Reinfeldt måste förklara sig politiskt. Alliansens Jan Björklund, Göran Hägglund och Maud Olofsson talar ofta om ansvar. Det blir mer och mer otydligt vad som är resans mål för Reinfeldt. Snart är det ingen som lyssnar längre