Vad för sorts mat vill vi äta?

Gotland2009-06-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Danska grisar plågas och i många länder får grisar antibiotika i fodret i förebyggande syfte och för att de växer bättre.
Det har vi vetat länge men den senaste tidens nyhetsfokus har gjort oss påminda om vad som händer innan filén hamnar på grillen.
I Sverige vill vi att djuren ska behandlas med omsorg och så nära sina naturliga förhållanden som möjligt. Vi vill att det mesta vi äter ska vara så fritt från miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt.
Därför har vi stiftat lagar och förhållningsregler för hur vår mat ska produceras. Sveriges bönder driver på denna strävan som under många år gått under namnet "på väg mot världens renaste lantbruk".
Vi är överens, producenter och konsumenter om att så här vill vi att det ska vara.

Men i praktiken ser det lite annorlunda ut.
Där är vi plötsligt inte lika överens utan där gäller marknadskrafterna i kronor och ören, inte i djuromsorg och närproducerat.
När den danska fläskfilén kostar hälften så mycket som den svenska letar sig andra argument in i våra sinnen och det är inte ovanligt att det till slut blir priset som avgör.
Som konsument är det inte helt begripligt varför det ska vara dubbelt så dyrt att behandla sina djur med omsorg istället för att se dem som blivande kotletter=pengar från den stund de föds.
Däremot blir det glasklart varför man INTE ska köpa kött från producenter som uppenbart struntar i hur djuren har det mellan födseln till tallriken.

Samtidigt är det såklart inte så att alla danska grisbönder plågar sina djur eller att alla svenska är goda djuruppfödare. Och man ska inte behöva känna dåligt samvete för att man inte väljer den dyra filén när man inte har råd att välja.
Konsumenten har inte skrivit på något avtal om att alltid köpa svenskt eller närodlat. Men de svenska bönderna följer regler som är hårdare än sina konkurrenter och är därmed utlämnade till konsumentens goda vilja.
Men när medier uppmärksammar hur djurhållningen ser ut på vissa ställen blir det i alla fall konkret och man påminns om att det inte handlar om att stödja svenska bönder av patriotiska skäl utan av helt andra.
Läs mer om