Vad ska vi rösta om?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Summan namn har reviderats efter att insamlarna själva gått igenom och kollat att inte flera namn står på olika listor och att det går att läsa namn och adress. De har strukit alla namn med adress på fastlandet och i utlandet.
Detta visar på både hederlighet och saklighet. Men undantar för den skull inte samma jobb från den kommunala hanteringen.
I veckan ska kommunstyrelsen besluta om ett förslag till fullmäktige den 14 september. Jag anar stor vånda i många partigrupper inför detta beslut även om man utåt sett har en enig partilinje.
Jag är av princip för folkomröstningar och det skulle vara otroligt intressant att se vilket resultatet blev.
Däremot finns det många faktorer som talar emot en folkomröstning.
1. Varför ska vi folkomrösta om just denna fråga? Folkomröstningar borde bli aktuella i viktiga principfrågor. Hällarna är förvisso en principfråga men det är inte det omröstningen skulle handla om. Frågan där skulle bli om man tycker att det ska byggas mer just där. Inget annat.
2. Kostnaderna för en folkomröstning. Demokrati måste få kosta, ja. Men jag återvänder till punkt ett, varför ska vi satsa så mycket pengar på demokrati i just denna fråga?
3. Är det några ärenden där allmänheten har möjlighet att påverka så är det i planärenden. Den demokratiska processen är både lång och bred.
4. En folkomröstning är inte beslutande utan bara rådgivande, det blir alltså ändå i slutändan upp till politikerna att avgöra saken.
5. Hur mycket bryr sig invånare på den gotländska landsbygden i denna fråga?
För en folkomröstning talar:
1. Det är alltid bra med en utökad demokrati i frågor som uppenbarligen engagerar många medborgare. Det stärker förtroendet för att politikerna lyssnar på opinioner.
2. Även om folkomröstningen inte är beslutande får vi ett kvitto på hur gotlänningarna ställer sig i frågan utveckla/bevara.
3. Det råder oenighet inom alla partier i frågan även om varje parti är överens om en linje.
Även om antalet punkter emot är fler än de som är för, väger demokratiargumentet mycket tyngre än till exempel kostnaden.
Frågan är också hur man ska komma förbi hela frågan om man inte folkomröstar? Kommer Hällarna att ligga kvar som en våt filt över valrörelsen?