Våga prata om klass och kön

Gotland2009-07-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vänsterpartiet beställde för en tid sedan en utredning från riksdagens utredningstjänst om inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Utredningen är nu klar och visar på att inkomstskillnaderna åter ökar mellan könen, föga oväntat till kvinnors nackdel. Det är ett problem, på många sätt.
Inte minst är det ett problem när vi talar om det som Malin Dahlström tog upp här på ledarsidan tidigare i veckan, nämligen sommarlovsångesten många barn bär med sig inför första skoldagen på höstterminen. Vi vet att det runt om i Sverige kryllar av ensamma föräldrar (främst kvinnor), med liten eller ingen möjlighet att ta med sina barn på sommarlovsaktiviteter. Dessa barns möjligheter till ett fint sommarlov begränsas betydligt varje gång inkomstskillnaderna ökar, och här är det verkligen läge att börja tala om klass, och vad det är som gör att klass- men också könsskillnader cementeras.

Missgynnar kvinnorna
De skattesänkningar som genomförts sedan den borgerliga regeringen tillträdde har i allra högsta grad missgynnat kvinnor. Försämringen av a-kassesystemen, också den initierad av den borgerliga regeringen, bidrar också till att göra gapet mellan fattig och rik ännu större. Därtill försvårar försämringen återgång i arbete, vilket ökar på det utanförskap som den borgerliga regeringen påstod sig vilja bekämpa. Nu står det klart att det inte är utanförskapet i sig som skulle bekämpas, utan de individer som befinner sig "utanför". Hur förklarar man annars att allt större ansvar läggs på den redan hårt pressade individen, ifråga om så väl a-kassa som sjukförsäkring?
Den borgerliga regeringen har också försvårat för satsningar inom kollektivtrafiken, något som också främst drabbar kvinnor och individer med låga inkomster, som av olika skäl inte har tillgång till bil. Uteblivna satsningar på kollektivtrafik försvårar också för många människor att ta jobb på andra orter, men det försvårar också deltagande i till exempel idrotts- och kulturaktiviteter. Också det en tydlig klassfråga, där den med mer resurser kan upprätthålla sin berikade vardag, medan den med mindre resurser begränsas mer och mer.
De skattesänkningar som genomförts har till 57 procent gynnat män och enbart till 43 procent gynnat kvinnor. Eller som bloggaren Jinge uttrycker det: "den som tjänat på skattesänkningarna/-arbetslinjen, är de som redan tidigare hade välbetalda arbeten och de var inte kvinnor". Enkelt, kortfattat och sant. Den utveckling vi nu befinner oss i är helt ohållbar.
Det är så fruktansvärt ovärdigt en välfärdsstat som Sverige att fortsätta på det här spåret, att nedmontera den jämlikhet och jämställdhet som ändå varit på god väg att så småningom infrias. Nu går vi istället bakåt. Rik blir rikare, fattig fattigare. Kvinnans underläge gentemot mannen cementeras, också på det ekonomiska området.

Måste våga ta debatten
Debatten kring klass och kön måste bli mer högljudd i Sverige. Vi som tror på jämlikhet och jämställdhet, och vet att dessa båda inte uppnås genom ökade orättvisor, måste våga ta debatten och visa vårt alternativ i varje sammanhang.
Framgång för Sverige som välfärdsstat, på så väl jämlikhets- och jämställdhetsområdet som på alla andra gemensamma områden, kräver rättvisa och därmed minskade klyftor mellan de olika grupperna i vårt samhälle. Allt annat är otänkbart!
Läs mer om