Våga tro på Gotlands framtid
Vässa Vision 2025 med ett Bergmancenter på Fårö och gör Gotland till Barnens ö, som är mobbningsfri, tycker Lennart Lindgren.
Foto: BERTIL ERICSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med tanke på vad som inte hänt under de år som gått kan det kännas som att nu åter sikta mot stjärnorna. Förra gången hamnade man inte ens i grantoppen, snarare i granroten.
Vad är det som talar för att målet kan infrias denna gång? Egentligen ganska mycket. Men i praktiken tycks det vara så svårt att utnyttja de många unika och naturliga förutsättningar, som finns på vår fantastiska ö. Någonstans brister det i att se och våga ta tillvara alla dessa företräden.
Alltför snäll vision
Visionsprogrammet som nu har presenterats är ambitiöst och välformulerat, men alltför snällt. Allt skall med. Alla skall få sitt. Då blir det till slut ganska utslätat. Samtidigt kan jag sakna områden som, invandrare, kultur, barns och ungas inflytande i vardagen (dock bra med förslaget att 16-åringar skall kunna delta i kommunala val).
Målet 65000 gotlänningar sticker ut och det mesta cirkulerar däromkring. Men redan den inledande rubriken "Tillsammans gör vi det bästa av Gotland" är oroande tam. Inte så mycket go där. Och det mesta kan man hålla med om i dokumentet. Hållbar utveckling, ja. Alternativa energikällor, ekonomiskt välstånd, vatten, avlopp och avfall. Bra boende och medborgarinflytande. Bra utbildning och sjukvård. Tillåtande och uppmuntrande företagsklimat. Antalet besökare skall öka. Ja visst.
Detta vill jag påstå kan skrivas av de flesta kommuner. Men spetskompetensen, måste få sticka ut. Vad är Gotland unikt bra på? Gotland är idag ett av Sveriges starkaste platsvarumärken, det vill säga semester, sol och bad.
Men det är kommunvarumärket som måste utvecklas, som kan attrahera ungdomar, familjer och företag. Envist och målmedvetet måste man satsa på det som leder till ställningstagandet: ja, det är på Gotland vi vill bo och verka.
Räcker Tillväxt Gotland?
Detta saknar jag. Den snälla visionsplanen måste kompletteras med vassa och konkreta satsningar, som kan komma att låta tala om sig och som besökare kan bli intresserade av under vistelsen på ön. Våga gå ut och deklarera att Gotland inom fem år skall dramatiskt stiga på listan över gott näringslivsklimat. Konkret och trovärdigt visa hur detta skall ske. Frågan är om Tillväxt Gotland räcker.
Varför vågar man inte direkt hugga och driva en egen satsning på ett Bergmancenter på Fårö? Så lätt att bli den intressanta kommunen i Sverige. Istället räddhågsen och tam. Bergman är världsberömd, faktiskt!
Våga satsa på barn och unga, som ingen annan kommun. Våga ta fram spännande sätt att ge unga delaktighet. Gör Gotland till en mobbningsfri zon och visa upp att detta är möjligt. Inrätta en Barnombudsman på ön.
Några exempel där Gotland kan profilera sig utöver sol och bad. Det är den här typen av satsningar som gör att de unga stannar, familjer vill hit, liksom företag. Människor söker den goda, omtänksamma och kreativa miljön var den än finns. Även om den råkar ligga mitt ute i Östersjön.
Nya evenemang kan locka
Besöksnäringen kan bidra som en stark motor framöver. Det visade turistdagen nyligen. Mycket är på gång, som känns nyskapande. Nya evenemang kan sätta Gotland ytterligare på kartan och locka till besök och etablering.
Almedalsveckan och Medeltidsveckan är suveräna exempel, som drar in 20 respektive 124 extramiljoner till ön. Plus nyfikenhet på Gotland. Därtill måste kommunen idogt och smart våga bearbeta alla dem som köper hus för stora pengar, men inte bosätter sig här.
Sikta gärna på stjärnorna. Men visa hur man når dit. Våga sticka ut, våga satsa, våga tro på Gotland. Vässa planen, alltså!