Välbalanserad rovdjurspolitik
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett av de viktigaste förslagen i regeringens proposition är att stärka det regionala inslaget i rovdjursförvaltningen. Att flytta besluten i jaktfrågor närmare medborgarna är en viktig del i att skapa en större acceptans för besluten och också en större insikt i de lokala och regionala förhållandena.
Samtidigt innebär inte det att det nationella ansvaret försvinner. Det är först när det finns en tillräckligt stark stam av en rovdjursart i länet och regionen som det blir möjligt för länsstyrelsen att tillåta licensjakt.
En fråga som antagligen kommer att diskuteras mycket är att regeringen nu ger besked om att licensjakt ska tillåtas på varg, och det redan från i vinter. Vargfrågan är känslig. Det finns idag minst 200 vargar i Sverige och vi har nått etappmålet om minst 20 föryngringar per år. En nivå som regeringen vill hålla också framöver. Samtidigt är den svenska vargstammen hemsökt av inavel. Ska den svenska vargstammen överleva måste den därför få friskt blod. Det är därför klokt att regeringen inte tillåter att det sker licensjakt på genetiskt friska vargar.
Regeringen är till och med så radikal att den öppnar för aktiv utplantering av friska vargar från öster. Detta har mötts av en del kritik från visst jägarhåll. Men om det ska finnas en livskraftig vargstam är det en metod som kan behövas. I och med att regeringen nu öppnar för licensjakt, bör det också vara möjligt att få acceptans för att genomföra de åtgärder som krävs för att skapa en genetiskt frisk vargstam.
Det är ingen tvekan om att det är centerpartiet som i regeringen drivit fram den nya rovdjurspolitiken. Det är där som förståelsen finns både för situationen i de områden där det finns många rovdjur och betydelsen av biologisk mångfald.