Våldtäkt är manligt maktmissbruk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kvinnojourens lägenhet är fullbelag av kvinnor härifrån ön, men också av kvinnor och barn från andra kommuner. Antalet våldtäkter har enligt polisen fördubblats, sedan samma tid förra året.
Ändå är det få av fallen, som leder till åtal och i sin förlängning till en dom i tingsrätten. Uppemot 80 procent av alla sexualbrott påstås dessutom förbli oanmälda i landet.
I brist på bevis
Det här är givetvis helt otillfredsställande. Våldtäkt är ett allvarligt brott, som går under allmänt åtal. Det måste läggas all kraft i samhället åt att kunna möta de kvinnor, som blivit utsatta för sexualiserat våld.
Alla negativa siffror, som talar om våldtäktsmål, som läggs ner i brist på bevis och som inte leder till fällande dom, sänder givetvis signaler, att det inte lönar sig att göra en anmälan.
Om antalet oanmälda brott är så många som 80 procent, måste rimligtvis samhället med större tydlighet reagera. Att fråga kvinnorna, som inte gjort anmälan är inte en framkomlig väg, eftersom deras namn inte finns i något register.
Orkar inte anmäla
Men kvinno- och brottsofferjourerna, som träffar kvinnorna, kan sannolikt förmedla skälen till, att många inte vill eller ser det som lönlöst, att göra en anmälan.
Bemötande, vikten av att få stöd, att ha en omgivning, som säger att de tror på henne och stöttar henne och som kan berätta vilka rättigheter hon har, är absolut det viktigaste.
Finns det en omgivning och har vi ett samhälle, som säger åt henne, att det är ett allvarligt brott hon blivit utsatt för.
Och att det finns rimliga möjligheter att få upprättelse, så är möjligheten att hon orkar medverka och fullfölja sin anmälan, så mycket större.
Värdet av att få stöd, att inte mötas av en oförstående och ifrågasättande omgivning, att inte behöva utsättas för den outtröttliga fokuseringen på hennes agerande före övergreppet, är viktigt för henne.
Att sedan få advokathjälp, ett målsägandebiträde, så tidigt som möjligt och under en rättegång, ska vara en regel och en rättighet, inte ett undantag.
Samhället brottas i hela bredden inom rättväsendet med gamla traditionella föreställningar. Normsystemet är inte lika för kvinnor och män, för flickor och pojkar.
Våldtäkt är ett av de grövsta uttrycken för det sexualiserade våldet och kan ses, som det mest konkreta exemplet på manligt maktmissbruk.
Mannens våld och fel
Påståenden som att en man som våldtar alltid är sjuk eller onormal, är att undvika att se mönstret av det manliga maktutövandet.
Våldtäktsmannens ansvar för våldet är hans. Det får inte göras om till att handla om kvinnans beteende. Brottet och skulden tillhör den som utför det.
Våldtäkt är alltid ett brott, oavsett hur omständigheterna såg ut vid tillfället. Problemet är att det är ett våld, som vidmakthålls år efter år efter år. Det verkar finnas ett tyst motstånd på alla nivåer, att komma till en lösning.