Valet blir mest en formsak

Gotland2008-02-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valet är inte en tävling - det är en kröning. Ungefär så brukar det kommande ryska presidentvalet skildras, och det är inte utan fog.
I nuläget är det fortfarande en månad kvar till valet, själva röstandet äger inte rum förrän den 2 mars. Men vinnaren är i praktiken utsedd sedan länge. Om inte något omvälvande sker kommer Rysslands nästa president att heta Dmitrij Medvedev. Medvedev är president Vladimir Putins handplockade kandidat, vilket innebär att han kan räkna med uppmärksamhet i de statskontrollerade medierna och ett rejält försprång i opinionen. Redan i december hade han närmare 70 procent av väljarstödet.

Inleds i morgon
Och detta trots att Medvedev ännu inte har fört någon presidentvalskampanj, åtminstone inte i traditionell bemärkelse. Officiellt inleds inte valkampanjerna förrän den 2 februari, prick en månad före valet. Istället har han följt med Putin på resor runt om i landet, som ett sätt att befästa sin roll som arvtagare.
Den stora frågan är alltså inte om Medvedev kommer att vinna - utan hur.
Man kunde tro att det skulle bli en enkel match för Putin att kröna sin efterträdare, men faktiskt är det inte helt okomplicerat.
Även om Ryssland har utvecklats i en auktoritär riktning vill Kreml ogärna släppa de demokratiska ceremonierna. Kruxet är att se till att rätt kandidat vinner - och samtidigt behålla det demokratiska ramverket.

En föll bort
Ännu i förra veckan fanns det fem kandidater på startfältet: den före detta premiärministern Michael Kasianov, kommunistpartiets Gennadij Ziuganov, högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij, frimurarmästaren Andrej Bogdanov och till sist Dmitrij Medvedev.
Men i söndags åkte en ut. För att kunna registrera sig som oberoende kandidat måste man kunna visa upp två miljoner namnunderskrifter för den ryska valkommissionen. Kasianov förbjöds att delta eftersom en för stor andel av namnen förklarades ogiltiga.
Med Kasianov borta ur leken återstår alltså fyra presidentkandidater.
Stödet för Ziuganov ligger på omkring tio procent. Zjirinovskij ligger strax efter. Ingen av dem innebär alltså något hot mot Medvedev.
Även Andrej Bogdanov, som representerar "Rysslands demokratiska parti," lär vara chanslös. Han är relativt okänd - i det senaste parlamentsvalet fick hans parti endast cirka 0,1 procent av rösterna - men det har inte stoppat honom. På något förbryllande sätt har han ändå lyckats samla ihop de två miljoner underskrifter som krävdes för att han skulle få tillåtelse att kandidera. En teori är att han är med i valet som Medvedevs försäkring, som en garant för att valet överhuvudtaget ska äga rum.

Motivera väljarna
Nu väntar alltså en månads kampanjarbete. Därefter gäller det bara för Kreml att se till att majoriteten av väljarna också går och röstar.
Efter allt besvär med att plocka ut en kronprins och organisera en omröstning vore det ju pinsamt om folket fick för sig att stanna på sofflocket.
Läs mer om