Välfärdsstatens dilemma
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns inte bara en orsak till bristen. Barnafödandet ökar, många förskollärare går i pension - och samtidigt vill Skolverket att andelen utbildade förskollärare ska öka från 50 till 60 procent.
Men det främsta problemet tycks vara bristande intresse. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén pekar på tre viktiga skäl till varför alltför få vill utbilda sig till förskollärare: låg lön, dåliga arbetsvillkor och stora barngrupper.
Problematiken densamma
"Trots tre och ett halvt års högskoleutbildning tjänar förskollärare mindre än VVS-montörer och cykelbud," sade hon i Svenska Dagbladet på måndagen.
Problematiken är densamma i många kvinnodominerade yrken. Den som vill bli exempelvis sjuksköterska, sjukgymnast eller socialsekreterare kan räkna med en lång utbildningstid och höga studielån, men en låg lön.
Stor förmån?
Men numera är det få kvinnor - och ännu färre män - som ser möjligheten att jobba med barn, gamla och sjuka som en så stor förmån att de är beredda att offra lön och karriärmöjligheter.
Att klara avvägningen mellan ambitioner och resurser är välfärdsstatens stora dilemma. Det lär inte bli lättare att hitta ungdomar som vill ta lån för att utbilda sig till yrken där man får ta ett stort ansvar - men belönas sämre än ett cykelbud.