Välförtjänt beröm

En av grundidéerna i Hattstugans vårdfilosofi är att få sina vårdtagare att minnas. Det är därför det överallt finns gamla saker. Foto: Bengan Zettergren

En av grundidéerna i Hattstugans vårdfilosofi är att få sina vårdtagare att minnas. Det är därför det överallt finns gamla saker. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I gårdagens tidning kunde vi berätta att kooperativet Hattstugan i När uppmärksammats av Demensförbundet. Hattstugan har framställts som Sveriges bästa vård av dementa människor. En välförtjänt belöning för ett engagerat arbete som många av oss uppskattar, om än vi mest följt den på håll genom reportage i bland annat den här tidningen eller genom hörsägen. Jag tror inte jag har hört ett enda negativt yttrande om Hattstugan, dess verksamhet och framförallt inte om dess personal.
Som så många andra som bryter mönstret hade systrarna Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell inte det lätt i början. Bara att få tillstånd till sin verksamhet kantades av besvärligheter, inte minst genom ett synbarligt ideologiskt motstånd från en del håll. Men väl förverkligat och i verksamhet har motståndet förbytts till ett skolexempel. Systrarna har uppmärksammats och fått ikläda sig rollen som nyskapare i många sammanhang.
Hattstugans existens och lyckade satsning har, tillsammans med bland annat Hasselas verksamhet, hjälpt mig att i kommentarer om offentlig kontra privat vård vid otaliga tillfällen påminna de som i alla lägen motarbetat privata alternativ att det i många fall fungerar bra. Ja, till och med mycket bra.
Nu har många tidigare ideologiska motståndare också insett detta, även om det finns vissa "övervintrare" kvar som ser negativt i allt så fort det går utanför det offentligas sfär, om än det bara gäller själva det praktiska utförandet.
Å andra sidan finns det "övervintrare" på andra hållet som ser privata lösningar i alla vårdformer som det enda vettiga alternativet.
Båda är lika otidsenliga. En bra vård idag bygger på mångfalden, och den får man bäst fram genom att släppa fram många aktörer. Givetvis hela tiden under ett samhällsansvarigt paraply.
Hassela tjänar som ett gott exempel i ett hela-Sverige-perspektiv, och alltså också här på Gotland. Hattstugan är en vårdidé som sprungit fram ur två gotländska systrars entreprenörskap. Intresset för verksamheten har inte bara väckt nyfikenhet i närområdet eller inom Sveriges gränser. Den är också väl studerad från internationellt håll, främst då Japan där det finns ett upparbetat utbyte.
Läs mer om