Valfriheten i vården är inget för vänsterpartister
Eva Nypelius hade ersättaren och partikamraten Åke Kahlbom som bänkgranne. Åke Kahlbom är också ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden och som därför aktivt stödde förslaget om fritt vårdval. Foto: Bengan Zettergren
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den första omröstningen gällde ett tillägg på styrkortet med andemeningen att "bromsa upp privatiseringsivern i vård, skola och omsorg". Den andra gällde införande av vårdval i primärvården. Båda slutade med 63 röster mot 8.
Förväntade argument
Att vänstern skulle gå emot om vårdval i primärvården var väntat. Det skedde också i kommunstyrelsen, men vid omröstningen där blev Brittis Benzler ensam i voteringen, som därmed slutade med 14-1.
Till gårdagen hade inte intagna positioner förändrats så när som att vänstern fick miljöpartisten Harriet Lihnell med sig.
Den stora skillnaden var att nu fördes vänsterpartiets talan av Carina Lindberg i stället för Brittis Benzler, och jag dristar mig till att säga att det vann inte vänsterargumenten något på. Tvärtom. Och det inte bara därför att Carina Lindberg blev väldigt mångordig i talarstolen - i två inlägg sammanlagt närmare 25 minuter - utan att hon då ganska påtagligt tog heder och ära av såväl politiska motståndare som av kommunens tjänstemän.
Det är mycket sällsynt att tjänstemän går in i den politiska sakdebatten vid ett fullmäktigesammanträde, men efter Carina Lindbergs drygt 23 minuter långa första inlägg såg sig regiondirektör Bo Dahllöf nödgad att göra detta.
Carina Lindbergs argument var annars de förväntade, att ingen privat vård kan jämföras med offentlig vård i kvalitet och ekonomi på ett acceptabelt sätt.
Öppnar mer påtagligt
Redan idag finns möjlighet för privata aktörer inom sjukvården på Gotland. Det är enighet om detta så när som från vänsterpartiet. Men hittills har lagen om offentlig upphandling varit något svåröverkomlig. Därför vill man nu göra det lättare genom så kallad auktorisation av vårdgivare. Beslutet i går innebar att hälso- och sjukvårdsnämnden skall utarbeta regler om detta.
Vad alla förstår är att de fyra läkare som ansökt om att gemensamt bygga upp en vårdcentral i Visby finns med som baktanke för detta beslut. Och då drar vänsterpartister ut konsekvenserna av detta till att Gråbo vårdcentral kommer att flyttas till lediga lokaler i Korpen.
Förmodligen är det en riktig bedömning, men å andra sidan måste Gråbolokalerna om de skall fortleva byggas om till mer permanenta lösningar. Och om nu en ny vårdcentral öppnas på gamla P18-området så är det ju ändå inte oöverkomligt att ta sig dit från Gråbo.
Jo, jag vet att man talar om att nuvarande vårdcentral har närhet till äldreboende och till skola, men det gäller också för flera sådana serviceinrättningar på landsbygden. Och där är dessutom avståndet till befintliga vårdcentraler betydligt längre.