Välgörande samsyn om budgetpengar

Gotland2007-05-22 01:11
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skillnaderna mellan majoritetens förslag till budget för Gotlands kommun 2008 och socialdemokraternas är närmast att beteckna som försumbar. Det skiljer 2,6 miljoner i driftsbudgeten, alltså bara drygt en fjärdedel av det som rullar genom kommunens pengahantering under ett enda dygn på året. Skillnaden består då i att socialdemokraterna vill hålla nere avgiftshöjningen i kollektivtrafiken och finansiera med ytterligare två miljoner från den gemensamma kassan liksom man vill satsa ytterligare 2,3 miljoner på barnomsorgen så att den kan utföras även under obekväm arbetstid. Däremot vill socialdemokraterna ta bort ytterligare två miljoner kronor av social- och omsorgsnämndens ramökning.

Denna samsyn är välgörande och förhoppningsvis håller den i sig. Det finns väl en risk att de övriga två partierna i opposition kommer med krav om ytterligare omfördelningar och kanske rent av en återföring av skattenivån med de 15 ören som var sänkningen för innevarande år. Det rör sig dock inte om mer än cirka 12 miljoner på årsbasis så därför kan man inte inteckna alltför stora summor i en eventuell inkomstförstärkning den vägen.

Många omständigheter gör att det fanns litet utrymme för att dela ut mer än de rent inflatoriska uppräkningarna. Ändå hade nämnderna sammantaget önskemål om 68,5 miljoner. Här låg dock nästan 32 miljoner kronor på skolan innan beslutet om den nya strukturen för grundskoleverksamheten togs. Ändå var det drygt 36 miljoner som bantades ner till 11,8 och då har man dessutom givit hälso- och sjukvårdsnämnden de 24 miljoner som den begärde i ramförstärkning. Alla inblandade i processen var eniga om att det som fanns att fördela skulle gå till hälso- och sjukvårdsnämnden. Ett klokt beslut. Nu får sjukvården en möjlighet att komma ifatt. Det prognostiserade underskottet på 7 miljoner i slutet av 2006 blev ju till 38 miljoner i bokslutet och den belastningen lever verksamheten nu med.

Med det nya synsättet att införa ett fördelningssystem även för hälso- och sjukvården, som bygger bland annat på åldersfördelningen och medicinteknisk utveckling, så borde möjligheterna till en mer träffsäker budget vara stor. Men givetvis är en liten sjukvårdshuvudman som Gotlands kommun mycket sårbar för stora oväntade vårdbehov, till och med för enskilda patienter.

Läs mer om