Välkommen omprövning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är naturligtvis djärvt och uppriktigt av Morgan Johansson att så tydligt erkänna, åtminstone en, av de uppenbara bristerna i den socialdemokratiska skolpolitiken. Huruvida partiets syn på skolan avgjorde valet kan man tvista om men att den i vart fall inte varit röstdragande är helt klart.
Raka besked
Men även om Mona Sahlin också sagt att skolpolitiken måste omprövas och partiet just i dagarna är i färd med att diskutera detta är Johanssons inlägg rakare och tydligare.
Den förre folkhälsoministern redogör i artikeln för hur han under sin tid som minister mötte ungdomar på gymnasiets individuella program med "fullständigt tomma" ögon. Den studieplats dessa ungdomar fått var "den sista plats i världen som de skulle vilja vara på", skriver Johansson vidare.
Förklaringen är den överambition som socialdemokraterna, men även centern och vänsterpartiet, hyste om att alla ungdomar ska ha högskolebehörighet. Och detta även om de saknar såväl intresse som förutsättningar i övrigt för den här typen av högre studier.
Centern blev klar med sin omprövning redan i april 2005 då Maud Olofsson och partiets skoltalesman Sofia Larsen deklarerade att vår "gymnasiereform blev ett misslyckande". På socialdemokraternas väntar vi fortfarande. För även om man ställer frågor om gymnasieskolans utformning i det aktuella rådslaget så tar man inte definitivt avstånd från sin gamla politik.
Feltänkt om vuxenutbildning
Det villkor som Morgan Johansson ställer upp för en bred uppgörelse kring en gymnasiereform är att det skall göras en rejäl satsning på vuxenutbildningen. Den som väljer att gå ett program som inte ger högskolebehörighet skall ha goda möjligheter att komma tillbaka och senare i livet skaffa sig sådan. Det är ett klokt förslag som regeringen har all anledning att ta till sig, oavsett om det blir någon uppgörelse eller inte med socialdemokraterna.
Det är nämligen en fullständig feltanke att som regeringen minska möjligheterna för komvux och studieförbunden att skapa "en andra chans" för människor. Alla är inte mogna för kvalificerade studier i de sena tonåren. Kunskapstörst kan komma betydligt senare, inte sällan först efter flera år i yrkeslivet.
Komvux, folkhögskolor och studieförbund gör här mycket värdefulla insatser. Det måste alliansregeringen snarast inse och varför inte överraska med en "omvändelse" när Studieförbundet Vuxenskolan inom kort har sin förbundsstämma i Växjö och får besök av såväl miljöminister Andreas Carlgren som utbildningsminister Jan Björklund.
Öppen debatt
Morgan Johansson går däremot för långt när han föreslår ett studiemedelssystem byggt på inkomstbortfallsprincipen. Det skulle vara orättvist, olika lön för lika arbete, och riskera att fördröja studieövergången eftersom högre lön skulle ge högre ersättning.
Det återstår att se hur väl det här utspelet tas emot av socialdemokratiska gräsrötter och partiledning. Alla gillar inte att sådana här debatter förs i medierna när rådslag pågår. Det är en uppfattning som glädjande nog inte delas av den tidigare ledarskribenten Morgan Johansson.
Klokt, för ett säkert sätt att se till att det mesta förblir som det varit är sätta munkavle på debatten.