Vändpunkt för gotländsk slakt?

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-09-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I veckan som gick släpptes nyheten om HK Scans omfattande strukturplan för svensk slakt. Som ni redan känner till ingår det i planen att hitta en ny lösning för slakteriet i Visby. För ett par veckor sedan tog Lantmännen beslut om kraftiga strukturgrepp för Kronfågel i Sverige. Flera svenska mejerier kämpar med lönsamhetsproblem. Findus har skjutit fram utbetalning av likvid till sina ärtodlare. Lantmännen har antagit ett besparingsprogram på 400 miljoner.
Listan är lång, och kan göras ännu längre.
Alla dessa händelser påverkar oss lantbrukare, vår lönsamhet i dag och imorgon. Våra investeringar, gjorda och ogjorda. Det påverkar även värdet på våra företag. Vilka inte brukar vara helt obetydliga eftersom vi binder mycket kapital i mark och dyra djurstallar.
Svensk livsmedelsindustri kämpar för att nå lönsamhet. Samma gäller för oss som är lantbruksföretagare. Vi är i starkt behov av att tjäna pengar i hela livsmedelskedjan. Det är först då vi kan förvänta oss att vända den negativa volymutveckling som har pågått i flera av våra branscher allt sen EU-inträdet.
För att nå dit verkar det krävas stora förändringar. Vilka de förändringarna är kan man ha olika uppfattning och tro om.
Lantbruket är en förutsättning för en lönsam livsmedelsindustri, och tvärtom. Vi lever i ett nära beroendeförhållande till varandra.
Man kan börja med att vända på frågan. Vilka är våra styrkor? Vad är vi bra på? På vilken marknad ska vi sälja? Vilka är våra kunder?
Det blir alltmer uppenbart att vi nu behöver fler entreprenörer som vågar gå fram i värdekedjan och förädla, sälja och möta kunden.
Frågan som ni nu brottas med på Gotland om slakteriets framtid, var kanske inte oväntad. Men är trots det en mycket stor utmaning att hitta en lösning på.
Att ta över eller bli delägare i ett slakteri bär respekt med sig. Det krävs kunskap, kapital och mod för att nämna några viktiga egenskaper. Rätt hanterat kan det förstås leda till en positiv utveckling för Gotlands lantbrukare, anställda och i förlängningen ön som helhet. Jag har förstått att många har anmält sitt intresse, det är bra. Jag hoppas ni tillsammans kan hitta en ny ägarkonstellation som har kraften, nätverken och kunskapen att utveckla och rusta slakteriet för framtiden.
Jag hoppas att vi om några år kan konstatera att detta var vändpunkten för den gotländska slakten, då när slakteriet såldes och togs över av den "nya ägarkonstellationen". Gotland behöver det. Men även andra delar av landet behöver nya initiativ när "det gamla" drar sig tillbaka och lämnar fältet öppet för nya initiativ och entreprenörer.
Läs mer om