Vänstern avvisar vårdval
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ärendet finns på fullmäktiges bord på måndag och då är det sannolikt att det åter blir en omröstning, och lika sannolikt är då att den slutar med siffrorna 64-7 eftersom representanterna för vänsterpartiet tycks var de enda som motsätter sig förslaget i dagsläget. Det är sannolikt att det blir Carina Lindberg som skall framföra vänsterpartiets argument i motståndet mot denna reform. I kommunstyrelsen har hon inte plats och där intogs hennes roll av Brittis Benzler.
Förslaget är alltså ett sätt att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på en verksamhet som redan idag är närmast klanderfri. Tillgängligheten är god och kostnaderna ligger i en riksjämförelse mycket lågt. Det största - ja, rent av enda - negativa inslaget är att det är svårt att få kontinuitet i bemanningen på vissa vårdcentraler. Möjligen kan det lösas genom en annorlunda etableringsform, möjligen inte.
Så mycket är klart att om man får fullt utslag på det personliga valet i listning så innebär det tveklöst ett underlättande för politikerna. Då ser de ju var resurserna behövs respektive var det inte finns efterfrågan. Några har därför i debatten sagt att detta är ett sätt för politikerna att undandra sig ansvaret. Det ligger givetvis ett uns av sanning i ett sådant påstående under förutsättning att det visar sig att koncentrationstendenser gör att några kan bli utsatta och utelämnade. Framförallt har den diskussionen hörts om Roma vårdcentral. Å andra sidan kan det visa sig att ett vårdlag i privat regi mycket väl kan garantera verksamheten där på ett mer långsiktigt sätt än vad politikerna kan göra i dag.
Givetvis är detta enbart spekulationer, och i måndagens fullmäktigedebatt kommer man att lufta ytterligheterna i argumenten - från båda sidor. Men ett facit kan vi aldrig få om man inte vågar pröva något annat än dagens verklighet.