Var är krisen?

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Gotland2009-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det börjar märkas att det nu är mindre än ett år kvar till valet. Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen var såväl oppositionen som regeringen väl inövade i vilka frågor och verklighetsbeskrivningar man ämnar gå till val på. När Reinfeldt äntrar talarstolen ger hans långsamma och statsmannamässiga stil intrycket av att självaste Göran Persson gett privatlektioner. Det utstrålar ett trovärdigt intryck, vilket behövs under de ekomoniskt svåra tider vi befinner oss i. Statsministern visade stor förståelse för att finanskrisen begränsar handlingsutrymmet.
Från oppositionens håll däremot verkar strategin vara att låtsas som om ekonomin går på högvarv. Därmed kan allt från en ökande statsskuld till högre utanförskap och ungdomsarbetslöshet skyllas på regeringen. Att tro att en sådan taktik fungerar är att grovt underskatta väljarna.
Om man dessutom tittar på siffrorna är det förvånansvärt hur väl regeringen faktiskt har skött krisen. "Alliansen lånar till skattesänkningar" var en återkommande anklagelse från oppositionen. Staten beräknas gå back med sammanlagt 150 miljarder under 2009 och 2010. Det är småpotatis. I procent av BNP kommer statsskulden till och med ha minskat under alliansens mandatperiod.
Även på många andra områden överdrivs de negativa effekterna av lågkonjunkturen. Ungdomsarbetslösheten var ett hett ämne under partiledardebatten. Första kvartalet i år låg den enligt SCB på 24 procent, samma nivå som för tre år sedan . Alliansen uppvisar samma siffror under kristider som socialdemokraterna gjorde under högkonjunktur.
När det gäller utanförskapet och arbetslösheten har dock en klar ökning skett. Under alliansens tid vid makten har 70 000 fler hamnat i utanförskap. Det är ett klart misslyckande. Intressant är dock att denna siffra är betydligt lägre än ökningen i arbetslöshet. Medan utanförskapet ökat med 1,5-2 procent av arbetskraften beräknas arbetslösheten stiga med mer än det dubbla.
Genom att färre idag mår så dåligt att de sjukskrivs och genom att färre döljs i statistiken blåses förändringarna upp. Att mer än 70 000 personer hamnat i utanförskap är ett gigantiskt misslyckande, men när konjunkturen vänder kommer betydligt fler att återanställas. Även här är det svårt att föreställa sig att en socialdemokratisk regering hade kunnat göra ett bättre jobb.
Sahlins försök att svartmåla regeringens arbete har bygger enbart på att finanskrisen utesluts ur tankevärlden. Det är inte en seriös oppositionspolitik.

Läs mer om