Varför kommer stormarna numera under helgerna?
Förra helgen blåste Karlsöbåten halvvägs ner i sjösatt läge från sitt vinterläge på land i Klintehamn. Men på "fel håll" och häromdagen fick den lyftas upp för att repareras och sjösättas på rätt sätt senare. Arkivbild: Tommy Söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gemensamt för alla dessa helgstormar är ändå att de varit ganska kortvariga. Det kan gälla som viss tröst när stormen bedarrat och det ligger plåttak, tegelpannor och annat skräp längs med alla vägar eller där man ser otaliga omkullvräkta träd.
Allt kan ju nämligen bli värre än vad det blev, och det är med detta som jag menar att kortvarigheten i det här fallet kan få gälla som tröst.
På gång
När ni läser detta har vi kanske genomlevt en ny helgstorm. Eller också är den nära förestående. Det är i alla fall vad meteorologerna nu sagt vad vi har att vänta oss av vädret. Jag har ingeting emot om den prognosen slår lika fel som den 19-20 januari.
För första gången på de drygt 13 år vi bott på Signalgatan kände jag faktiskt obehag förra fredagen när stormen ven utanför och när det yttre glaset i fönsterrutorna bågnade. När naturens krafter slår till står vi oss ganska slätt.
Jag har haft kontakt med flera som haft ungefär samma upplevelser som jag i förra helgens storm, det vill säga att det var bland det värsta de varit med om.
Tre flugor
I veckan fick vi också veta att nu har våren kommit och när jag var i Gerum i tisdagskväll så hade faktiskt en fluga vaknat till liv. Och på tal om flugor så slog jag tre i en smäll i samband med detta besök. Eftersom jag skulle till ett centerårsmöte i Gerum på tisdagskvällen brydde jag mig inte om att kolla eventuella stormskador vid stugan i Kvarnåkershamn på måndagen. Om något riktigt allvarligt hade hänt skulle säkert ändå någon boende i området ha hört av sig. Och man skall ju inte köra långa sträckor i onödan. På Gotland är nämligen sträckan Visby-Kvarnåkershamn med sina 5,5 enkelmil ansedd som lång att resa.
Den tredje flugan i det här sammanhanget - alltså förutom centermötet och stugkollen - var en årsdagsuppvaktning av en släkting. Ibland stämmer tajmningen bra och särskilt positivt var dessutom att ingenting vid stugan skadats.
Kaffebordssamtal
Vid årsmöten likt det i Gerum så kommer kaffebordssamtalen alltid in på aktuella ämnen. Ett sådant är hastighetsbegränsningarna och där är åsikterna många. Men de går helt i samma riktning. Vi har begåvats med så många att människorna släpper all respekt.
Jag kan inte annat än att visa förståelse, jag har ju själv genom årens lopp ifrågasatt flera begränsningar och Vägverkets brist på att låta vars och ens eget omdöme råda i mesta möjliga mån.
Jag brukar ta Hansegatan, som jag kör mellan bostaden och jobbet, som exempel. Där är hastigheten begränsad till 50 dygnet runt. Kör jag där vid åttatiden när Solbergaskolans elever är på väg är jag mer omdömeslös om jag kör i 49 kilometer i timmen än om jag kör 55 när jag är på väg hem på en trafikfri gata kring midnatt.
Jag skulle nu vilja säga att ni inte skall låta de här samtalen stanna kring kaffeborden. Ge dem plats i den offentliga debatten.
Skrönan föll
Ända sedan min barndom har jag levt i tron att kyrkorna i Endre och Gerum varit felvända. Alltså att koret inte legat i öster. Det är nog åtskilliga som hört mig berätta att det har givit socknarna dess namn: alltså på gotländska uttryck som ändre och gär um, vilket då skulle innebära att något borde ändras eller göras om.
I vanlig ordning drog jag denna kyrkoskröna eftersom jag ändå var i Gerum och kom in på att de många församlingssammanslagningarna på Gotland gjorde att jag just då befann mig i Gotlands minsta församling, avseende invånarantal.
Jag möttes av total oförståelse. Gerum kyrka ligger minsann rätt med sitt kor i öster. Min hustru påminde mig om att det gör också Endre.
En skröna föll och jag hoppas genom detta att den här skrivningen bidrar till att andra som haft samma verklighetsskrivning som jag hade fram till i tisdags, inser att det bara var en skröna som påstod att felvända kyrkor givit sockennamnen Gerum och Endre.