Varför körs GGN bara en dag?
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många jubileum
Jag pratade med några av försäljarna på medeltidsmarknaden och de var mycket nöjda med årets Medeltidsvecka. Bra med folk och jämnt med besökare under hela veckan och det småregniga vädret har tydligen bidragit till att köplusten ökat. Det är roligt att den 25:e Medeltidsveckan blev en succé med många deltagare och också en hel del nya aktiviteter. Själv besökte jag premiären på spelet om Envar. En mycket bra föreställning med fantastiskt duktiga skådespelare.
Många av våra stora återkommande evenemang på Gotland firar i år jubileum, Almedalsveckan 40 år, Medeltidsveckan 25 år och även Gotland Grand National (GGN) firar i höst 25 år. Dessa evenemang är viktiga för Gotland och besöksnäringen och uthålligheten visar också att gotlänningarna är duktiga arrangörer. Samtidigt är jag övertygad om att det skulle gå att utveckla många av våra arrangemang än mera för att också nå en bättre ekonomi. Varför körs till exempel GGN enbart under en dag med begränsat deltagarantal? Det borde gå att utveckla till fler tävlingsdagar ungefär som utvecklingen blivit runt Vasaloppet.
Blå Lagunen, det gamla stenbrottet i Fleringe, har blivit en mycket fin badplats. Ett bra alternativ till havsbad eller när man vill ha möjlighet att hoppa och dyka. Det har dock under sommaren varit en del skriverier om parkeringsproblem med mera vid Blå Lagunen. Jag kan bara instämma. Men ett enkelt sätt att avhjälpa det vore parkeringsförbud längs med vägen ned alternativt att bredda vägen. För som det nu varit har det funnits lediga platser på den iordningställda parkeringen men folk har inte kunnat ta sig dit eller trott att det var fullt eftersom det stått bilar längs med hela vägen.
Gotlands betodlarförening har under många år jobbat för att skapa ersättningsodling för sockerbetor på Gotland. Jag hoppas verkligen att deras samarbete med Swedish Biogas AB leder till att det kan byggas en biogasanläggning i Roma för fordonsbränsle. Vi behöver få fram lokalt producerad biogas på Gotland och då är denna satsning tillsammans med andra planerade investeringar viktiga för att även Gotland skall kunna använda biogas som bränsle till våra fordon. Jag tror att biogasen är ett framtidsbränsle därför har det också varit viktigt för Gotlands kommun, såsom ekokommun, att vi ställt krav på biogasdrivna bussar i den nya upphandlingen av busstrafik. Inledningsvis kommer de nya stadsbussarna från sommaren 2009 att drivas på biogas. Gotland har stora möjligheter att bli en biogas-ö framöver.
Besök på mordplatser
Under min semester har jag läst många av de nya "gotlandsdeckarna" som kommit ut. Det är roligt att läsa och känna igen platserna som beskrivs i böckerna. Detta blir också mer och mer en reseanledning att besöka de olika "mordplatser" som beskrivs i böckerna. Just nu pågår inspelningar av två av Marie Jungstedts böcker för tysk TV. Detta är sådant som hjälper till att sätta Gotland på kartan.