Varför kräver inte männen regelbunden prostatakontroll

Förre finansminister Kjell-Olof Feldt trädde fram och gav ansikte med sin prostatacancer och skrev en bok om sin tafatthet inför just sjukdomen. Vill Bison kallas varje år till undersökningar får han kämpa för sådana. Det gjorde kvinnorna.

Förre finansminister Kjell-Olof Feldt trädde fram och gav ansikte med sin prostatacancer och skrev en bok om sin tafatthet inför just sjukdomen. Vill Bison kallas varje år till undersökningar får han kämpa för sådana. Det gjorde kvinnorna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Gotland2009-05-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns en del ohistoriska män och en del tafatta män och när det kommer till de egna underreden, är de mycket förvirrade. Bison tycker i sin måndagskrönika att det vore självklart att han som man borde bli kallad till undersökning av eventuella prostatabekymmer.
"Viktiga kvinnliga delar och min prostata borde vara lika mycket värda", skriver han. Jovisst är samma delar lika värda men inget är självklart. Bison har förstås arbetat för och också motionerat i det parti han röstar på för att få till stånd en årlig undersökning av prostata.

Kvinnorna har fått strida
Det är nämligen vad kvinnor har gjort när det gäller deras ömtåliga kroppsdelar. Skrivit partimotioner för att övertyga sina manliga kamrater om vikten av förebyggande cancervård.
Kvinnor har alltid fått kämpa sig till likvärdig sjukvård som män självklart har erhållit vare sig det gäller hjärta eller underdelar. Årliga undersökningar av bröst och underlivscancer har kvinnor i vartenda landsting tvingats motionera om och kämpa sig till, vilket här på Gotland gjordes under 1970-talet.
Jag stod själv i talarstolen och talade för en motion om mammografi och jag har ett starkt minne av hur jag slutade min plädering med att rikta mig till männen i salen och sa "er prostata får ni själva ta hand om."
Jag minns framför allt skrattet som steg upp i salen som svar. Och därvid blev det. Alltför länge. Ett avfärdande skratt. Och många män har dött i tysthet, hellre än att resa sig och tala högt. Tiden var liksom aldrig inne för att låtsas om att män kan få besvär med sin "stolthet". Framtagning av läkemedel som Viagra har blivit viktigare än sjukdomsundersökningar.
Män har hjärna och män har pick och när det gäller prostataundersökningar har blodet strömmat från hjärnan till picken, men inte tillbaka till hjärnan igen, fast många män gått bort, stora som små män.

Kändas prostatacancer
Förre finansminister Kjell-Olof Feldt trädde fram och gav ansikte med sin prostatacancer och skrev en bok om sin tafatthet inför just sjukdomen. Frågan är om det ledde till att han också arbetade för att politiskt förbättra hälsoundersökningar i denna så prekära fråga?
Eller vår förförre miljöminister Kjell Larsson som snabbt och kan man tycka onödigt gick bort i prostatacancer, tog han upp kampen om en bättre vård för män med prostatabesvär?Ja, det får vi aldrig veta. För att inte tala om Jarl Alfredius, Aktuellts nyhetsankare, som nyss gick bort i samma sjukdom. Han hade en medial styrka och möjlighet för att driva en kampanj för förbättring av hälsoundersökningar och förebyggande vård när det gäller prostatan hos män. En dag meddelade Jarl Alfredius plötsligt att han lämnade sitt arbete på grund av prostatacancer och försvann ur livet.

Männen måste kämpa
Det är mycket att begrunda när det gäller mäns sjukvård av hjärta i motsats till lem, men ett är säkert, man kan inte som Bison förvänta sig att fåglar skall flyga rätt in i munnen.
Det har gått säkert 40 år sedan mammografin kom igång på Visby lasarett. Lika lång tid har i praktiken gått innan män öppet kan skriva och tala om prostatabesvär. Vill Bison kallas varje år till undersökningar får han kämpa för sådana. Det gjorde kvinnorna.
Läs mer om