Varför ska jag betala om någon annan blir sjuk?
Högern i USA protesterar mot president Obamas vilja att ge alla amerikaner sjukvård.
Foto: Rob Carr
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Högern har nu svårt att bestämma sig för om de ska kalla honom för "kommunist" eller "nazist". "Varför ska jag betala om någon annan blir sjuk?" Så lyder den inskränkta individualismens mantra. Den som skyr skatter som pesten.
"Vi ser dessa sanningar som självklara: Att alla människor är skapade jämlika; Att de av sin skapare har tilldelats vissa oförytterliga rättigheter och att rätten till liv, frihet och strävan efter lycka finns bland dessa; Att regeringar har inrättats bland människorna för att säkra dessa rättigheter och att regeringarna erhåller sina befogenheter genom de styrdas samtycke; Att närhelst någon styrelseform motverkar dessa mål så är det folkets rättighet att förändra eller avskaffa denna styrelseform och att inrätta en ny regering som grundas på de principer och organiserar sin maktutövning på det sätt som folket anser bäst ger trygghet och lycka."
Vad är nu detta för ett citat? Ett stort antal amerikaner som fick läsa texten hävdade att det var fråga om kommunistpropaganda. Kanske inte så konstigt då om man kallar Obama för kommunist. I själva verket är citatet ett centralt avsnitt ur Förenta staternas självständighetsförklaring (Declaration of Independence) antagen vid den första kongressen den 4 juli 1776.
Åt vilket håll är vi på väg i Sverige när sjuka människor nu utförsäkras? Moderaterna hävdar att de värnar om "välfärdens kärna". Vad det egentligen handlar om är att vi alla ska bli kunder på en "välfärdsmarknad" där den som kan betala och har råd med privata sjukförsäkringar får god vård som ger miljonvinster till riskkapitalister i skatteflyktsparadis.
Dyrare och sämre sjukvård
De alltfler arbetslösa och "olönsamma" vårdbehövande drabbas däremot av stafettläkare i en svältfödd offentlig sektor som inte längre ser medmänniskor utan kunder.
De som hävdar att en "välfärdsmarknad" ger effektivare vård måste betänka att, trots att 50 miljoner är oförsäkrade, går i USA cirka 17 procent av bruttonationalprodukten till sjukvård.
De som har råd konsumerar tydligen mycket sjukvård och läkemedelsindustri, privatsjukhus, försäkringsbolag och medicinska specialister gör skyhöga vinster. I övriga OECD-länder, inklusive Sverige ligger andelen av BNP på 9-12 procent.
I en DN-ledare den 18 september lobbas nu även för införande av studerandeavgifter i högre utbildning; som en investering som kan ge "god avkastning". De som har välbeställda föräldrar ska kunna "investera" i utbildning.
Kanske dags för en självständighetsförklaring, bort med giriga tassar från vård och skola. God utbildning och vård ska vara tillgängliga för alla.
Grundfrågan: Hur kan det någonsin vara olönsamt för ett samhälle att medborgarna är friska och välutbildade? Det kanske inte gynnar riskkapitalister, men ger medborgarna "trygghet och lycka".