Varför slå vakt om monopol?

Ola Lindvall, Dalhem, som fick en ny njuren för cirka tio år sen, besökte njurenheten och träffade Anneli Gahm, Fardhem.

Ola Lindvall, Dalhem, som fick en ny njuren för cirka tio år sen, besökte njurenheten och träffade Anneli Gahm, Fardhem.

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2009-02-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det blir allt tydligare att den politiska oppositionen, det vill säga socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, till varje pris vill förhindra privata företag att utföra uppgifter för kommunen. Motiveringarna till att inte tillåta privata utförare är ofta att det är oetiskt att privata företag ska kunna få vinst på sin verksamhet. Det hjälper inte att det i samband med upphandlingar kan påvisas att privata företag fullt ut kan leva upp till de krav som ställs på verksamheten till en betydligt lägre kostnad än vad kommunen har.

Innebär högre skatter
Oppositionens motvilja att nyttja privata företag som kan leverera de kommunala tjänsterna innebär naturligtvis högre skatter för kommuninnevånarna än vad som är nödvändigt. Ibland kan man tro att oppositionens främsta mål är höga skatter. I socialnämnden, efter att det varit politisk enighet om upphandling, har oppositionen bland annat gått emot anbud som med stor tydlighet visat att privat utförare är beredd att utföra tjänster till betydligt lägre kostnad än vad kommunen har idag.
Den senaste upphandlingen som oppositionen nu protesterar emot är beslutet om att uppdra åt ett privat företag att för kommunens räkning sköta njurenheten och dialysen. Verksamheter som under många år i kommunal regi saknat fasta läkartjänster.

Erfarenhet som njursjuk
Jag har själv som njursjuk och numera transplanterad erfarenhet av problemen som uppstår då det saknas kontinuitet i vården. Min övertygelse är att det är mer angeläget för vårdtagarna att det finns kontinuitet i en kvalificerad vård än att vårdgivaren är organiserad på ett sätt som tillfredsställer ideologiska krav från vissa politiker.
Enligt media förfasar sig nu oppositionen över att hälso- och sjukvårdsnämndens majoritet riskerar såväl patientsäkerheten som gotlänningarnas skattepengar. Varför utgå från att företaget som fått förtroendet att driva verksamheten skall misslyckas med att leva upp till kommunens kvalitetskrav till en lägre kommunal kostnad än vad som gäller idag? Kommunen har inte lämnat över huvudansvaret för att njurenheten och dialysen sköts på ett godtagbart sätt. Naturligtvis skall verksamheten följas kontinuerligt och kommunala åtgärder vidtas om det visar sig att entreprenören inte håller måttet. Det gäller alla tjänster som kommunen köper upp.

Fortsatt god omvårdnad
Till sist vill jag understryka att, förutom bemanningen av läkare, har det funnits god kontinuitet av mycket kvalificerad personal på njurenheten och dialysen. Min förhoppning är att den högt uppskattade personalen nu antar erbjudandet att fortsätta arbetet under en ny arbetsgivare. Om så sker finns det anledning tro på en fortsatt god omvårdnad av de njursjuka på Gotland under ledning av fast läkarbemanning.




Läs mer om