Världsfrånvänd utrikesminister
Foto: EMILIO MORENATTI
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu far samma Rice runt i Mellanöstern som en vapenmånglare och lovar nya sofistikerade vapen för miljardtals dollar till hel- och halvdiktaturerna på arabiska halvön. Mest vapen tycks vara vikta för det feodala kungadömet Saudiarabien och enpartistaten Egypten.Men också shejkdömena vid Persiska viken anses behöva fler och bättre vapen för att "försvara sig mot Iran", som veterligen aldrig anfallit något grannland.För att balansera den militära uppbyggnaden på arabisk sida, får Israel minst hälften av det totala vapenpaketet på drygt 400 miljarder kronor. Men israelerna vadar redan i amerikanska och inhemskt tillverkade vapen och har tillåtits skaffa kärnvapen utan att det ökat deras säkerhet. Resultatet av de nya vapenleveranserna blir snarast det motsatta. Iran, som känner sig hotat av både USA/Israel och Saudiarabien, kommer att dra slutsatsen att man behöver kärnvapen för att försvara sig. Rustningsspiralen kommer att snurra ännu fortare i Mellanöstern.Obegripligt och stötande
Dollar- och vapenflödet till Egypten och Israel är ingenting nytt. Det har pågått i decennier. Märkligare är att USA nu vill ösa moderna vapen över Saudiarabien, ett land som man samtidigt anklagar för att stödja det sunnitiska upproret mot den shiitiskt dominerande regeringen i Bagdad. Och för att exportera sin dogmatiska variant av islam till hela världen, och rentav finansiera terrornätverk. För omvärlden ter sig miljardrullningen på nya vapen i Mellanöstern som både obegriplig och stötande. Många tycker att USA borde ta större ansvar för den humanitära katastrof som Irakkriget framkallat, i stället för att vältra över den uppgiften på andra länder. 8 miljoner irakier behöver enligt en aktuell rapport nödhjälp för att överleva. Hälften av dem befinner sig på flykt, inom landet eller utanför. Iraks fattiga grannländer dignar under bördan av bortåt två miljoner flyktingar. Mer än 50 procent av irakierna är arbetslösa, 70 procent saknar rent vatten och 30 procent av barnen är undernärda.Till veckans övriga nyheter från Irak hör att sunniterna dragit sig ur regeringen i Bagdad och att danskarna lämnat ett alltmer kaotiskt Basra med svansen mellan benen sedan de under stort hemlighetsmakeri evakuerat 200 irakier som arbetat för dem. Till Danmark som annars inte tar emot flyktingar. Samt att USA:s riksrevision konstaterar att 200000 amerikanska handeldvapen är på drift i Irak. En del av dem misstänks ha hamnat i händerna på olika rebellgrupper.Men för Rice ordnar sig allt med ännu mer vapen. Hur världsfrånvänd får en amerikansk utrikesminister vara?