Värna grundlagen i alla lägen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är allvarliga anklagelser. Självklart måste de utredas grundligt.
Men inte med vilka metoder som helst. I onsdags beslagtog polisen Trond Sefastssons dator, med källskyddade uppgifter och tio års material från undersökande journalistik. Tilltaget väckte genast starka protester från journalistförbundet och från enskilda tryckfrihetsexperter. Men kammaråklagare Malin Palmgren viftade bort kritiken.
"Journalister ska inte behandlas på ett annat sätt bara för att de har det yrket", sade hon i Ekot i torsdags.
Självklart kan journalister inte stå över lagen. Ändå kan man inte komma ifrån att yrket ger journalister vissa särskilda rättigheter.
Förtroende från enskilda
I Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen stadgas att medborgare har rätt att lämna uppgifter till medierna - och att medierna sedan har rätt att hålla sina källor hemliga. Tanken är att enskilda ska kunna vända sig till journalister i förtroende, utan att riskera att någon annan får reda på det.
Meddelarfriheten är egentligen inget hinder för brottsutredningar. I det här fallet hade åklagaren kunnat vända sig till domstol för att få ut det material som är relevant.
Nu ska Justitiekansler Göran Lambertz granska kammaråklagarens beslut. Förhoppningsvis innebär det att datorn återlämnas. Det måste vara möjligt att utreda brott utan att inskränka grundlagarna.