Värna våra entreprenörer

Gotland2007-06-09 01:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Högerregeringen Reinfeldt har bråttom. Den driver på med dåligt genomarbetade förslag och kritiken låter inte vänta på sig. Den socialdemokratiska kritiken viftas bort och något annat är väl egentligen inte att förvänta sig.

När väl de fyra regeringspartierna kommit överens så finns det inte något utrymme för kompromisser. Skulle så ske så faller hela politiken.

Däremot är det förvånande att de inte tar till sig kritiken från myndigheter och andra närstående aktörer. De viftar bort all kritik. Trist utveckling.

Obegripligt om brandkåren
Även den borgerliga majoriteten på Gotland har liksom den borgerliga högerregeringen Reinfeldt bråttom. Det senaste exemplet gäller räddningstjänstens besparingar.

Först av allt så vill de inte ha personalens medverkan i förändringsarbetet för att minska kostnaderna. För mig framstår detta som helt obegripligt.

Sedan har man så bråttom, att man knappt hinner med MBL-förhandlingar och ännu värre är den risk- och konsekvensanalys av arbetsmiljön, som alltid skall göras före. Det var man beredd att strunta i.

Under hotet av skadestånd från facket gav man med sig i formalia. I sakfrågan däremot, viker man förmodligen inte en tum.

Vi som var med under perioden 1999-2002 minns med fasa hur taffligt politiken sköttes då. Besluten var dåligt underbyggda, tjänstemännen fick inte alltid vara med och utarbeta förslag. Den borgerliga majoriteten drevs mest av ideologiska skäl och bortsåg ofta ifrån fakta och konsekvenser som kunde rubba cirklarna.

Tydligast i minnet är uppdelningen av köp- och säljnämnder, som drevs igenom och som höll på att leda till Ebberöds bank inom socialtjänsten.

Jag oroas av att samma sak kommer att upprepas denna mandatperiod, nu när den borgerliga majoriteten på Gotland driver på med beslut för att genomföra konkurrensutsättning, avknoppning och privatiseringar.

Pigge har idéer och pengar
Pigge Werkelin får ta emot oförtjänt mycket stryk. Han vill utveckla den gotländska turismen och är beredd att satsa tiotals miljoner kronor på landsbygden.

Pigge är en entreprenör ut i fingerspetsarna och han har förmågan att omge sig med intressenter och investerare som tror på hans idéer.

Jag tycker att det är bra att något händer med våra campinganläggningar och jag skulle gärna se att det fanns fler aktörer som kom med goda idéer och som också hade pengar att investera. Dessvärre så har dessa personer lyst med sin frånvaro och i detta tomrum är nu Pigge Werkelin beredd att satsa.

Är Pigge en av få alternativ, så får det bli så i väntan på att ännu fler aktörer vill köpa mark för att utveckla turismen eller ta över anläggningar.

Det primära för oss politiker är att det sker en långsiktig utveckling, inte att vi i alla lägen får ut mesta möjliga pengar. Om det är pengar som skall styra oss så är risken stor att det är andra aktörer än gotländska, som tar över våra anläggningar. Vill vi detta?

Ta vara på öns entreprenörer
Finns det duktiga entreprenörer på Gotland då skall vi ta tillvara på dessa resurser. En annan duktig entreprenör, som satsar på landsbygden är Johan Hellström på Furillen.

Han i likhet med andra entreprenörer råkar tyvärr ut för överklaganden. Jag förstår om man tappar sugen.

Visst tycker jag att man skall ha möjlighet att klaga, men i en del fall så handlar det tyvärr bara om att förlänga en överklagandeprocess.

Sakägare som får avslag i första instans väljer ofta att gå vidare eftersom överklagandeprocesserna ofta är mycket långsamma och därmed också kostsamma för entreprenören. Ett mycket trist inslag.

Regeringen bearbetar nu ett förslag till ny Plan- och Bygglag och förhoppningsvis kommer det förslag som snabbar upp överklagandeprocesserna.

Läs mer om