Vatten eller grädde i glassen?

Gotland2009-05-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Äntligen regnar det! Jag har nog aldrig upplevt en så solig april som i år. Underbart, men torrt för alla grödor. Därför gläds vi åt det lilla regn som faller just nu, särskilt för rapsen som precis börjat blomma. Det är en härlig tid just nu när all växtlighet formligen exploderar. Många ser fram emot och njuter av våren, ljuset, värmen och alla goda primörer som gör entré på matbordet allt eftersom de mognar och blir klara för skörd. Tv:n står på medan jag skriver och i kvällens Aktuellt-sändning visas en betessläppning av ystra mjölkkor någonstans i Sverige. Betessläppen har blivit riktiga publikmagneter och tar plats på bästa sändningstid. Det som är en självklar vardagssyssla för någon, kan vara en spännande upplevelse för en annan. Men när man går hemma på sin gård i den invanda miljön är det inte alltid så lätt att se dessa möjligheter mitt i allt det som för mig är det gamla vanliga. Ett annat exempel på samma tema hörde jag på radion i går. Den öländska färskpotatisen var klar för försäljning i nivån 500 kronor per kilo. Lantbrukaren intervjuades och fick frågan om han tyckte den var värd så mycket, han svarar att det var väl tveksamt. Återigen, han har flera hektar färskpotatis på sin gård, för honom är det inte aktuellt att betala så mycket för ett kilo. Men för en dam i Östermalmshallen i Stockholm är det något helt annat!
Det är i dag en positiv attityd till bonden och det svenska lantbruket. Förtroendet för hur vi producerar och de produkter vi säljer är mycket högt. Här finns definitivt en marknadspotential som vi lantbrukare inte har utnyttjat fullt ut.
Det intresse som väckts om mat och kvalitet gläder mig. Äntligen pratas det om mer än att priset skall vara så lågt som möjligt. Det är märkligt att det tog så lång tid innan kopplingen mellan pris och kvalitet kom upp till diskussion allmänt igen. Frågor om kötthalt i korv och grädde eller vatten i glassen är viktiga att ställa. Det är inte lätt att vara konsument, men det hjälper till om det finns en bra allmän debatt om mat. Förra veckan såg jag Niklas laga hemgjord buljong i TV, det var första gången jag sett något liknande i ett matlagningsprogram. Även debatten om tillsatser i maten och ett allmänt ökat intresse för vad vi stoppar i oss är bra, inte minst för hälsan. Mat är vårt bränsle det är självklart att vad vi stoppar i oss också har stor betydelse för hur vi mår. Även Bert Karlsson har dragit sitt strå till stacken genom att belysa hur det står till med skolmaten runt om i landet. Det var inte helt oväntat mycket halvfabrikat. Men det visade sig också möjligt att med kunskap och envishet bryta trenden och börja laga mat från grunden. Riktig mat som eleverna uppskattade. Jag hoppas detta leder till att fler skolor inspireras och har modet att våga laga mat på riktiga råvaror till våra barn och ungdomar. Detta förutsätter förstås även ett politiskt stöd.
Så passa på och njut nu, av våren och av sparris, rabarber, färskpotatis, jordgubbar och annat gott vi har att se fram emot.
Läs mer om