Vem bryr sig om hemsjukvården?

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Gotland2009-02-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så länge vi inte personligen, eller någon av våra anhöriga, behöver hemsjukvård är det inte något vi funderar särskilt mycket över.
Så fungerar vi människor. Så länge allt är som vanligt och alla är friska så finns det ingen anledning att fundera på vilken hjälp du kan få eller vem som ger den när sjukdomen kommer. I sanningens namn så ska varken du eller jag behöva bry oss, hemsjukvården ska bara fungera. Hemsjukvården ska ha förutsättningar för att ge den vård du behöver vid varje tillfälle. Det handlar till viss del om pengar men framförallt om engagemang och kompetens. Vem bryr sig och vilka kan?
De som är äldst och sjukast bor oftast i kommunens särskilda boenden (Klostergården, Stuxgården, Östersol, Fältgatan, Sudergården bland andra). Sjukdom är inte objektiv utan den handlar till stor del om din upplevelse. Mår jag bra med mina vänner, känner jag mig trygg i livet, är det någon som bryr sig - då blir min sjukdom mindre viktig. På de särskilda boendena är sjukdom en del, men en förhållandevis liten del, trygghet och gemenskap överväger. Det visar sig bland annat genom att de som bor i ett särskilt boende inte söker akutsjukvård lika ofta som andra äldre - trots att de är äldst och sjukast.
Idag är det socialnämnden som sköter de äldsta och svårast sjuka i Gotlands kommun. Den sjukvårdspersonal som finns där gör det med engagemang och kompetens. De personerna, den organisationen kan sköta hela hemsjukvården, så att vi inte behöver bry oss om hur det fungerar. Det är inte så mycket att utreda, allt underlag finns, det gäller bara att besluta.

Vatten, vind och jobb
Två steg fram och ett tillbaka. Nordkalk fick nej till brytning av kalksten med hänvisning till naturvärden. Svenska mineral fick ja till utökad brytning och provpumpning. Vad jag inte förstår är att Nordkalk behöver 60 anställda för att bryta ungefär lika mycket som Svenska Mineral skall göra på 15?
Det är mer som jag inte förstår. Jag tänker ibland på när jag var 19 år, nybliven far, och förstod så mycket. Hur en utbyggnad av vindkraften på Gotland skall kunna ge 150-300 jobb begriper jag heller inte. Kanske om man lägger en fabrik här eller om vingarna ramlar av då och då så vi måste sätta stängsel runt varje verk och anlita bevakningsbolag? Allvarligt talat så väntar jag på att vindens kraft kan lagras till de dagar det inte blåser. Då först bli vindkraften ett riktigt alternativ som energikälla. Härligt förresten att vi i Alliansen nu är eniga om att vi behöver kärnkraften ett tag till!

Jobben?
Det finns sällan bara en lösning utan vi måste ha flera. Det finns en utveckling inom jordbruket som går mot en vidareförädling av råvaror. Det måste vara helt rätt väg att gå. Mer på den vägen om det så är potatischips eller morotsjuice - bara det ger arbetstillfällen! De här exemplen är tämligen traditionella. De "nya" jobben vet vi inget om som Bosse Björkman brukar säga. Men de kommer, och Gotland är på väg inom design och dataspel, även om också de jobben är lite för gamla och förutsägbara för att få kallas "nya" så utvecklas de ständigt.
Det finns mycket engagemang och kompetens på den här ön. Låt oss samla den, som vi skall göra med hemsjukvården!

Läs mer om