Vem bryr sig om kvinnor i världen?

Kvinnorna måste vara med på alla nivåer i arbetet för klimaträttvisa.

Kvinnorna måste vara med på alla nivåer i arbetet för klimaträttvisa.

Foto: DENIS FARRELL

Gotland2009-07-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Somliga kvinnor känner sig diskriminerade om de inte får gå omkring halvnakna på badhus. Andra känner sig diskriminerade om de inte får gå heltäckta och påklädda i simhallar. Att exponera sig som kvinna är ett tydligt i-landsproblem. Kampen för att få bada topless i våra offentliga simhallar, är just nu ung svensk kvinnas viktigaste kamp.
En rörelse som började i Uppsalas badhusanläggning och som nu landat söderut i Malmö kommuns anläggningar, där det blivit fritt fram att tvinga på andra människor sin nakenhet året om. Och vem gottar sig?
Ställ kampen för att bada toppless mot kvinnors kamp för överlevnad i Afrika eller Indien. Ställ topless mot kvinnors kamp i tredje världen för att överleva barnfödslar, sexuellt utnyttjande och vad annat de ständigt utsätts för.

Den vite mannen klädde på
Jag ställer mig oförstående för behovet att exponera sig. En gång gick alla med bara bröst i afrikanska byar. Så kom den vite mannen, missionären och klädde på samma kvinnor, för att några årtionden senare i smyg köpa porrtidningar av olika slag fyllda av kvinnobröst och bakar för att i sin tur gömma samma nakenbilder och bröst under madrassen.
Vad är frihet? Att visa brösten eller att använda rösten för de stora frågorna i världen.
Under Almedalsveckan förespråkade tre tunga kvinnor bland dem, Gro Harlem Bruntland och Margot Wallström, "klimaträttvisa ". Hur är det möjligt att arbeta för klimaträttvisa i Afrika eller Asien om inte kvinnor på alla nivåer finns med på tåget?
Sorry grabbar, men ni har inte alla svar på de stora olösta frågorna, även om ni fortfarande tycks inbilla er det. Inte minst Svenskt Näringslivs direktörer eller Gotlands kommuns tekniska nämnd.
Logistik tror sig män vara bra på, kvinnor är bättre på tillvaratagande och att "ta till vara" är en del av klimaträttvisa, men ger också en möjlighet att försörja sig på sina egna villkor och i kraft av egen förmåga utan mäns ständiga "input" i frågor de aldrig haft kunskap om.
Kvinnor i tredje världen bygger själva sina hus. Hade de byggnadsnämndens resurser skulle de aldrig bygga alla dessa skördetröskor som under sista år slagits upp i Visby. De är inte bara fula. Husen liknar rektangulära skördetröskor, var de än kommer upp. Men bönder är bönder och inga esteter. De borde veta vad förvaltning är, men har fångats av tillväxtens bönerop.

Saknar makt
Fattiga kvinnor i stora delar av världen brukar jorden, håller i gång små företag, kokande grytor, arbetar och arbetar. Bär ved, bär barn, bär vatten, men få äger makt över sitt vardagsliv - trots att det enda de i praktiken äger, är svaren på de svåra frågorna kring liv och miljö i sina hemländer.
Vi lägger allt för ofta svenskt perspektiv på Afrika eller Indien. Vi lägger europeiska mansperspektiv på tredje världen. Men lösningarna kommer inte från västvärlden och knappast respekten för andras lösningar. Nya lösningar måste nödvändigtvis komma från tredje världen om vi skall kunna tala om klimaträttvisa.
Vem bryr sig om kvinnor i världen? Inte bonden som slåss för fortsatta subventioner i jordbruket. Subventioner är handelshinder och stänger ute. Stänger ute fattiga kvinnors arbete i världen.
Vem bryr sig om kvinnor i världen? Inte biståndsorganisationer som fortsätter att tala med män över kvinnors huvuden.
Vem bryr sig om kvinnor i världen? Knappast den toplessa, sexistiska generationen.
Läs mer om