Vem får uttala sig för pressen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Se det i stället som ett gott initiativ för allmänheten att någon när det lugnat av, stannar kvar och hjälper till och tar sig tid att tala med Radio Gotland. Folk i stugorna hade ett oerhört informationsbehov. Utan tvekan.
Informationen brister
Åker man regelbundet med båtarna vet man att just informationen brister i alla lägen i rederiets färjor, vare sig det är en klaff som inte går ner eller en olycka som uppstår eller förseningar etc. Det är inget nytt under solen.
Under många år efterfrågades studenter på medielinjen vid Högskolan i Kalmar som medspelare i de katastrofövningar som gjordes med Destination Gotlands färjor på havet varje år. Det var ingen uppgift som studenterna ville ta på sig. De var nämligen tvungna att för egen maskin och till egen kostnad ta sig till otillgängliga platser på Öland för att bevaka färjeolyckor. Visserligen som spel men ändå med en klar baktanke, nämligen att det alltid finns journalister och medier av olika slag som träder in i samma stund som sjöräddning kallas.
Medier har också en funktion, vilket Destination Gotlands ledning tycks bortse från.
Nilsson ville inte uttala sig
En studentgrupp hade oerhört svårt att få fram uppgifter vid en övning och utsattes precis för detta som uppenbarligen ledningen kräver, att ingen ombord ville uttala sig.
En journaliststuderande tog initiativet till att försöka nå ledningen själv på Destination Gotland. Dåvarande verkställande direktör var Jan-Erik Nilsson, som naturligtvis inte ville uttala sig. Vem är i så fall tänkt att uttala sig för pressen om ledningen avstår eller är arrogant, det är en nog så viktig fråga.
Vid en olycka måste finnas en klar arbetsdefinition på vad olika personer i besättningen är tänkta att utföra omgående för att inte panik skall uppstå.
Vem ska göra vad?
Vem lugnar omgående passagerarna medan andra i besättningen kollar läget? Vem tar hand om pressen, Radio Gotland för att lugna anhöriga i land? Vem plockar fram barnflytvästar etc. Katastrofövningar måste ha en funktion och bärighet för alla. Det som framkommit i pressen är att tydliga roller som ledningen klart understödjer, knappast fanns i det första nödvändiga läget på lilla färjan.
Personal vågar inte ta eget initiativ om inte ledningen ger utrymme för det och att inte våga ta egna initiativ kan vara just det som gör en fartygskatastrof till en rejäl katastrof.