Vem räddar småföretagen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sämre tider innebär sämre köpkraft och de många människor drar ner på utgifter som man ser som överflödiga. Man äter mindre ute, spelar mindre på lotteri et cetera. Samtidigt tvingas bankerna, på grund av minskande kapital, att dra ner på sin utlåning. I kölvattnet leder det till ekonomiska bekymmer för landets mindre företag, i värsta fall konkurs. Trots att en fjärdedel av Sveriges arbetskraft arbetar i små och medelstora företag ignoreras de nästan totalt när krispaketen diskuteras.
Tyvärr blir det ju sällan några slående nyhetsreportage om den lilla lokala kinarestaurangen som tvingats slå igen på grund av sviktande försäljning eller om bonden som trots god soliditet inte kunnat få lån på banken. I stället är det de stora, spektakulära händelserna som får utrymme och som oppositionen i populistisk anda attackerar regeringen för. Vi ser inte de många små bäckarna, även om de tillsammans bildar en stor å.
Frågan om ekonomiskt stöd till Saab är således också en rättvisefråga. Att näringsministern otvivelaktigt avvisar idén att ta över Saab är därför glädjande. Det betyder inte att man står likgiltig inför en konkurs, tvärtom har man redan utlovat specifika arbetsmarknads- och näringslivsinsatser för området. Men man visar att alla företag, oavsett storlek, måste spela efter samma regler. När det gäller just Saab finns det dessutom även andra anledningar för staten att hålla fingrarna borta, företaget har visat röda siffror i tretton års tid, under högkonjunktur såväl som under finanskris. Det är inte att spela med skattebetalarnas pengar att ta över ett sådant företag, det är att kasta dem i sjön.
Riktade stöd till ett fåtal större företag är inte vad som behövs i kristider, det har vi prövat förut. Bättre vore en mer allmän satsning på att upprätthålla köpkraften och stimulera näringslivet. Det kommer alla företag till godo, stora som små.