Vem ställs i skamvrån vid skandaler?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kärlek och alkohol gör en borgerlig kvinna omdömeslös, pengar och slarv gjorde en gång en annan kvinna omdömeslös. Det är svårt att ta Mona Sahlin på allvar när hon kastar sten i glashus. Det blir ännu svårare att ta henne på allvar när hon för säkerhets skull lägger an tonen på alkohol och rikets säkerhet, när affären med Lars Danielsson inte på något sätt har fått ett rimligt svar.
Synlig på fel plats med fel person
Vari ligger skillnaden mellan Lars Danielsson förmåga att ta ansvar för rikets säkerhet annandag jul 2005 och Ulrica Schenströms oktober 2007. Ingen var egentligen tillräknelig som person. Kan någon påstå något annat, hur många böcker Lars Danielsson än skriver.
Lars Danielsson hade annandag jul gått upp i rök. Han cyklade någonstans på molnen mellan arbete och bostad sedd endast av Herr Gud själv och eventuellt chefsguden, Persson. Ulrika Schenström hade försvunnit i alkoholdimmor. Hon sågs av alla.
Det är hennes stora misstag. Att göra sig synlig i fel stund, med fel person på fel plats. Lars Danielson behövde aldrig gå, det var kvinnan som gick. Naturligtvis. Laila Freivalds.
En man behandlas aldrig likadant. När skall journalister och kvinnliga politiker lära sig göra en analys inte bara av promillehalten i alkoholen, utan också en analys ur genusperspektiv. Det ursinne som många reportrar under veckan kastat ur sig, kunde vändas till eftertänksamhet en gång för alla. Jämförelse, likheter inför lagen.
När mer än en person är inblandad i en affär, får man lov att titta på alla parter. Här har vi en journalist och en statssekretare i ett möte av det ovanligare slaget.
Vem fick gå?
Det kan man också kalla de möten, som ägde rum mellan Göran Persson och Erik Fichtelius. Den ene var statsminister och den andre journalist. Bägge var män. Vem fick gå? Inte Persson utan Fichtelius, journalisten. Erik Fichtelius gömdes undan på SVT 24.
Över Anders Pihlblad från tv 4 tycks ingen skugga falla. Han ställs inte i skamvrån. Ander Pihlblad har blivit offer för en kvinnas oförmåga, att sätta gränser i alkoholdimmor.
Hans nyhetschef på tv, 4 Ann Lagercrantz, har fullt förtroende för Pihlblads agerande och ger honom syndernas förlåtelse. När han sovit ruset av sig som kan ta ett par dagar med tanke på notan, är han välkommen tillbaka till sitt arbete. Men att vänslas på krogen handlar inte bara om rikets säkerhet. Det handlar om etik, trovärdighet och om journalisters anseende. Det absolut viktiga för en journalist är att gå bredvid demokratin, inte sitta i dess knä.
Har förlorat sin trovärdighet
Som journalist måste du vara förtroendeskapande, hederlig och värna om din trovärdighet. Som politisk reporter har Anders Pihlblad förlorat sin trovärdighet. Oavsett om det var förälskelse eller utnyttjande med i spelet. Varifrån kom fotografen, den frågan borde många ställa sig?
Trovärdig blir en journalist om denne håller sig inom etikens ramar. Trovärdig blir en politiker om hon håller sig inom samhällsmoralens lagar. I det svenska samhället blir någon som gjort ett misstag aldrig förlåten, aldrig glömd. Undertexten är och förblir alltför ofta fördömelse.
När Mona Sahlin tar till brösttoner blir inte heller hon riktigt trovärdig, det finns mer än Toblerone, som ligger henne i fatet. Hon använde allmänna medel till privat konsumtion. Vad är skillnad mellan en krognota och Sahlins inköp. Sahlin har stått i skamvrån, krupit in och ut ur garderober. Vem är hon att föra talan i moralfrågor idag ?
Den frågan borde det socialdemokratiska partiet ha ställt öppet, innan man gjorde valet av ny partiordförande. Moralfrågor slår lätt tillbaka och det när man minst anar. Som bekant är det inte så helt enkelt att kasta sten i glashus.