Vi behöver världens bästa FN

Foto: Per Ydreskog/SCANPIX

Gotland2008-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Har världen världens bästa FN? Den frågan behöver ställas idag på FN-dagen. Dock kan FN bara bli så bra som medlemsstaterna gör det till. Där finns begränsningen, liksom i Säkerhetsrådet med vetorätten för de fem permanenta staterna (USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina).
En vetorätt som har förlamat FN under långa tider. Efter en töperiod efter murens fall ser vi tendenser igen. Markeringar från ett återuppståndet Ryssland med maktambitioner och ett Kina med växande internationella intressen, inte minst i Afrika. Om inte ett nytt kallt krig, så i alla fall nya motsättningar mellan Öst och Väst. Skall de tu aldrig mötas?
Begränsningar finns också i den kolossala administrativa apparaten. Organisationen är med nödvändighet stor, en koloss. Det leder till tungroddhet och brister i effektivitet och därmed till återkommande krav på reformering. Kanske är det så att FN inte alltid får de bästa medarbetarna när man ständigt måste fördela gracerna rättvist mellan medlemsländerna.

USA vill leka FN själv
Dessutom har organisationen att kämpa mot bromsklossen USA. USA som inte riktigt kan förlika sig med FN, trots värdskapet för denna världens viktigaste organisation. USA som ständigt släpar efter med sina medlemsavgifter, trots att de är världens rikaste land. Det finns dessutom en tendens att kringgå Säkerhetsrådet om besluten inte passar. Förklaringen är enkel men oacceptabel.
USA vill leka FN på egen hand. Vill inte underordna sig gemensamma och demokratiska beslut i världsparlamentet FN. Då går det som det går. Dåligt. Med egna beslutet drar USA allt för ofta ut i krig mot konstruerade fiender. Senast i Irak med stora mänskliga lidanden i spåren och en gigantisk ekonomisk dränering tillika. Kan världen hoppas på Obama?
FN:s begränsade handlingsmöjligheter har också lett till förfärande mänskliga lidanden på andra håll. Tänk på folkmordet i Rwanda, Balkan på 90-talet och Somalia. Här får staterna i Säkerhetsrådet ta på sig ett stort ansvar. Hur kan de sova gott om natten efter brist på handlingskraftiga beslut? FN-stadgans portalparagraf "Vi, de förenade nationernas folk, beslutna att rädda kommande släktled undan krigets gissel", tycks man blunda för.

Blodspillan i Mellanöstern
Och så den till synes olösliga konflikten i Mellanöstern med blodspillan och mänskligt lidande under 60 år. Det är en orimlig situation. Hur kan världen acceptera att denna omänskliga konflikt får fortgå? Att människor inte får leva i fred med varandra som de i grunden önskar. USA och Storbritannien har, med sin historia i området, det största ansvaret.
Kan en ekonomisk maktförskjutning i världen, som nu kan skönjas, förändra förutsättningarna i Mellanöstern och för FN som en stark världsorganisation? Det vill säga Kinas och Indiens inträde som stora ekonomiska spelare. Det är inte omöjligt att vi kan få se en annan världsordning framöver.

En kader av förhandlare
Kriserna i världen kan lösas om FN ges fria händer för diplomati på hög nivå, förstärkt med någon form av sanktioner om så behövs. Men då krävs att medlemsstaterna ger organisationen förtroende och därmed nödvändig initiativkraft. En lösning uppenbarar sig då runt hörnet. Bygg upp en kader av skickliga förhandlare inom FN, som ges nödvändiga resurser att hantera varje aktuell konflikt. Fredspristagaren Martti Ahtisaari har ju bevisat att det går att lösa konflikter utan krig.
Jorden kan bli en riktigt bra plats för människan blott om FN får kraften och förtroendet att agera i linje med sin stadga. Då får vi se världens bästa FN.
Läs mer om