Vi går från grått till grönt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När centerledaren Maud Olofsson i helgen höll ett större tal inför partiets främsta kommunpolitiker var det tydligt att hon lyssnat på denna kritik. För här fanns mycket av just det som efterlysts.
Ett gammalt hus
De årliga kommundagarna är ett viktigt forum för inspiration och förnyelse. Det är inte ett arrangemang för att forma politik utan för att föra ut det som redan beslutats. Det tillfället missade naturligtvis varken Maud Olofsson eller hennes tre partikolleger i regeringen, miljöminister Andreas Carlgren, jordbruksminister Eskil Erlandsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Maud Olofsson valde för sin del att beskriva Sverige och det hittillsvarande regeringsarbetet som att ta över ett gammalt hus. Ett hus som var i stort behov av "storrenovering" och med långt större skavanker och brister än vad som framgick av den glättade försäljningsannonsen. Där det stod "det går bra för Sverige" och "stolta men inte nöjda".
Det är en talande och träffsäker beskrivning även om centerledaren och näringsminister går för långt när hon beskriver vårt land som "ett fuskbygge på mycket skakig grund". Visst, det fanns (och finns) allvarliga brister i vårt samhälle. Inte minst manifesterat i det utanförskap på över en miljon människor som fanns före maktskiftet. Men mycket var också bra. Inte minst ekonomiskt, med låg inflation, hygglig tillväxt och betydande överskott i statsfinanserna. Det erkännandet förtjänar faktiskt socialdemokraterna!
Nu är det dock, bortsett från inflationen, ännu bättre. 164000 människor har fått arbete sedan regeringsskiftet. Varje dag startas 150 nya företag! Företagarna må enligt undersökningar var besvikna och kanske finns det ett förväntningarnas missnöje - man hade väntat ännu mer av en borgerlig regering - men det går inte att komma ifrån att regeringen har gjort väldigt mycket för att göra det lättare, roligare och mera lönsamt att vara företagare.
Retoriska överdrifter
Bortsett från en del överdrifter i retoriken, tal om att vi behöver "vädra ut ordentligt" och att fortfarande kan en "unken doft dölja sig i vrårna" så har hon naturligtvis rätt. Det behövs ett skifte från "passivitet till företagsamhet, från uppifrån till underifrån, från myndigheter till människor, från bidragsberoende till bidragande, från centralisering till federalism". Eller som centerledaren också sammanfattar det "Från grått till grönt".
Och det är detta som är berättelsen. Ersättningssystem och olika typer av stöd- och hjälpinsatser skall utformas så att de stimulerar människor att hjälpa sig själva. Egentligen precis som i den marxistiska dogmen, åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga!
Det gör i sin tur att samhället får större resurser. Resurser som kan satsas på dem som behöver det bäst. Ännu färre i utanförskap. Större frihet att ordna våra liv som vi vill ha dem. Bättre anpassning av välfärden till vars och ens behov och önskemål.
Med mer om denna goda berättelse och med fler som berättar den kan 2008 bli det år då alliansen kommer tillbaka. Men för att det skall gå riktigt bra krävs det nog också, vilket Fredrik Reinfeldt hoppas på, ett och annat misstag av Mona Sahlin och socialdemokraterna. Och i det avseendet har ju 2008 börjat bra