Vi har mycket att lära av Falun
Foto: Ulf Palm/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det blev en mycket givande träff där vi lärde oss mycket. Nästan alla de svenska världsarven har liknande problem med en otydlig organisation och brist på en egen budget. Men det var härligt att se Falun som hade hittat en modell med en stiftelse i spetsen som lyckades överleva på egna ben utan direkta samhällsstöd.
Kommersialisering nödvändig
Stiftelsen omsatte 20 miljoner kronor årligen och VD var en gammal industriman. De hade lyckats med tricket att ta betalt för sina världsarvsattraktioner. Det gjorde att de hade pengar till att utveckla besöksmålet med nya attraktioner som ett världsarvshus, nya guideturer och en gruvsafari. Vi fick också vara med om en härlig dramatiserad stadsvandring, där det helt oväntat dök upp skådespelare som gav en inblick i hur det gått till för i världen "live" så att säga.
Visby har mycket att lära av Falun. Vi måste också hitta sätt att ta betalt för vårat världsarv. Med en egen intjäningsförmåga följer möjligheten till att utveckla besöksmålet efterhand. En kommersialisering av världsarvet är helt nödvändig om världsarvsutnämningen skall kunna bli den positiva utvecklingskraft som det så länge talats om på ön.
Var i förra helgen i Riga på en kort semestertripp. Det var en mysig stad med en liten charmig stadskärna ganska lik Visby. Men jag blev förbluffad hur dåligt det faktiskt går för Lettland just nu. De har 17 procents inflation och medelinkomsten är cirka 4 000 kronor i månaden samtidigt som fastighetspriserna ligger på svensk nivå.
Svår omställning
Med andra ord så har den vanliga lettiska familjen mycket svårt med sin vardagsekonomi. Det gör att cirka 200 000 människor, främst de yngre och välutbildade, har lämnat landet sedan de kom med i EU. Det är ganska mycket med tanke på att Lettland endast har en befolkning på 2,3 miljoner. En sak är uppenbar. Det är svårt att ställa om ett samhälle till en normal marknadsekonomi efter att ha påtvingats en kommunistisk tvångströja i drygt femtio år!
I morgon torsdag bjuder kommunen in till en diskussion omkring hur behovet att bredband till alla skall kunna tillfredställas framöver. Många har fortfarande inte tillgång till bredband, speciellt på landsbygden. Det finns två möjligheter att delta, på eftermiddagen eller på kvällen. Båda mötena äger rum på Högskolan. Kom och lyssna och säg din mening om hur utvecklingen bör vara!
Knäcker koden
Vår dotter Evelina går i klass ett. Hon är inne i en härlig tid när hon just nu håller på att knäcka koden till att läsa flytande. Vi tränar för fullt med henne och det ger resultat. Nyfikenheten på det svenska språket är på topp och frågor kring svåra ord haglar. Jag lovar att även för pappa så är det en utmaning att förklara ord som prioritera, principer och omaka på ett begripligt sätt. Speciellt som de kommer precis innan John Blund tar hand om oss båda.