Vi måste alla våga säga ifrån

Gotland2008-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den senaste tidens diskussion om skylten på Fornsalen väcker en del allmängiltiga tankar om ansvar och om att säga ifrån. Om att lyssna och känna av.
Ansvar handlar om vad du och jag kan göra. Våga säga ifrån när vi tycker att något är fel. Bry sig. Många gör det i vardagslivet, hemma och på jobbet. Men det kräver i sin tur att miljön är tillåtande. Hemmiljön, skolmiljön, arbetsmiljön.
Att barn vågar säga vad de tycker och tänker hemmavid. Att också föräldrar vågar säga ifrån till varandra och till barnen. Att kunna göra så, utan att det blir en stor scen, utan att såra någon, utan att känna dåligt samvete.
Då krävs att klimatet är bra i familjen, att man har respekt för varandra, att man alltid är öppen och ärlig. Grundläggande förutsättningar för ett bra gemensamt liv.

Öppet diskutera arbetsklimatet
Samma sak i skolan. Eleverna skall våga säga ifrån på ett lugnt och konstruktivt sätt utan att riskera betyget. Lägga fram sina tankar om situationer i skolan, klimatet i klassen, synpunkter på lärare, relationer till kompisar.
Men då krävs att skolledning och lärarkollektivet pratar igenom arbetsmiljö och relationer på ett öppet och ansvarsfull sätt.
Att man med förtroende kan vända sig till ledningen eller kollegor för att tala ut, få råd, få uppmuntran. Visa samma förtroende för eleverna. Finna former för elevdemokrati. Fora där man tillsammans kan föra fram sina tankar om arbetsklimatet. Tryggt kunna ta upp kränkningar eller brister i undervisning.
På arbetsplatsen måste det också finnas en tillåtande och öppen attityd från ledning och chefer. Att omge sig med ja-sägare är ett klassiskt recept för ineffektivitet.

Munkavle ger ineffektivitet
Att sätta munkavle på medarbetare är att förhindra ett företags eller en organisations utvecklingspotential. Det är i de öppna och tillåtande miljöerna som idéerna och kreativiteten sprudlar.
Det som ger överraskande och spännande lösningar som gagnar ett företags ekonomi och en myndighets, en skolas eller en organisations verksamhet.
Jag hör invändningarna på detta minerade område: Vi försöker, vi gör så gott vi kan, lättare sagt än gjort, vi behöver inga förnumstiga pekpinnar utifrån. Kanske det. Men betänk att hjulspåren blir djupa när underlaget sviktar.
Måste vi ta ansvar som medborgare? Kan vi inte bara få vara. Det blir jobbigt att lägga sig i. Har inte tid. Har nog med mitt eget. Kan ändå inte göra något.
Jo, alla kan göra något. Som i fallet med skylten på Fornsalen. Skylten togs bort och de flesta var nöjda och glada. Men ledningen och styrelsen fick sig en tankeställare.

Våga säga ifrån
Hur kunde det bli så här? Knepiga situationer uppstår titt som tätt på många arbetsplatser, inklusive skolan.
Ofta finns lösningen i det gamla framgångsreceptet, alltför sällan tillämpat, att med förtroende involvera personalen eller eleverna i verksamheten. Här finns en guldgruva av idéer, insikt och klokskap.
Så, visst kan vi påverka och förändra på olika sätt också utifrån. Dock är det inte allom givet att skriva debattartiklar. Men alla kan tycka till, säga ifrån och därmed visa att man bryr sig.
Visa att man vill ta ansvar och förbättra. Se sin del i helheten. Dessutom känns det så skönt efteråt, att ha vågat säga ifrån och ha åstadkommit något.
Allas vårt ansvar är alltså viktigt. Civilkurage likaså. Liksom att ta vara på klokskap och sunt förnuft i vår närhet.
Läs mer om