Vi ska inte dagligen behöva tåla hot och okvädningsord

Gotland2008-05-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Domen mot den man, som åtalats för hot mot tjänstemän och politiker i Gotlands kommun har fallit. Jag noterar att advokat Thomas Pettersson menar, att högbetalda tjänstemän får tåla dagliga samtal från en och samma person. Undrar hur hög smärtgräns advokaten har eftersom han relaterar det till inkomst?
Jag tycker inte att någon tjänsteman oavsett inkomst skall tvingas utsättas för daglig telefonterror och ännu mindre hot och okvädningsord. Men tyvärr så är det så i dagens samhälle. Höga tjänstemän i det offentliga och politiker utsätts ofta för hot och okvädningsord. Om advokater använder detta i sin argumentering då har samhället bekymmer.
Det räcker att läsa webbsidan helagotland.se och de läsarkommentarer, som där tillåts till de olika nyhetsartiklarna. Jag förundras över att det som inte tillåts av okvädningsord på pappersupplagan, godkänns på nätupplagan.
Jag har under senaste månaden utsatts för en hel del nedsättande kommentarer, som bygger på okunskap utifrån hårt vinklat reportage i GA. Jag har dessbättre också fått många sympatiyttringar och det känns mycket bra.
Även Gustaf Hoffstedt (m) anser att en politiker har rätt till anställningstrygghet, men säger i samma andetag att det finns alldeles för många politiker, som har bakgrund inom kommunen. 30 procent av moderaterna i kommunfullmäktige har offentlig bakgrund. Jag undrar vad Gustaf Hoffstedt (m) själv anser att han kommer från för värld, som senast var anställd inom Stockholms stadshus som politisk sekreterare.

Problem för näringslivet
Jag håller med Gustaf Hoffstedt (m) om att det är ett problem om de politisk aktiva i för stor utsträckning kommer från den offentliga sektorn.
Jag anser däremot, att det mer är ett bekymmer för det privata näringslivet. Om privata företagare insåg vikten av att stötta anställda som vill jobba politiskt, så vore det toppen. Det kan faktisk ha betydelse för det privata näringslivet, om fler politiskt engagerade kom just därifrån. Om bara företagarna såg längre än näsan. Nu ser tyvärr bara offentliga arbetsgivare värdet av detta, eftersom de själva jobbar i den politiska världen och förstår hur viktigt det är med ett politiskt engagemang. Gustaf Hoffstedt (m), som har så bra kontakt med verkligheten kunde väl trycka på företagarna i denna fråga, istället för att misstänkliggöra offentligt anställda, som vill göra en samhällsplikt.
Jag spinner vidare på det demokratiska temat. Läser i Dagens Samhälle att man stoppar lärare från att bli politiker i skolnämnder. Helt riktigt.
Trots att lärare besitter en stor sakkunskap, så innebär det inte att de är de som skall sitta som politiker. Det är omöjligt att sitta på två stolar. Vem företräder du? Lärarkollektivet eller medborgarna. Hur ser lärarkollegorna på en kollega, som fattar beslut som upplevs som negativa?
Däremot är det viktigt att den kunskap och kompetens som finns, skall tas till vara inför olika beslut. En moderat politiker i Älmhult tyckte att anställda på stadsarkitektkontoret skulle sitta i byggnadsnämnden. Det du, Gustaf Hoffstedt (m).
Inom socialdemokratin har vi rensat bort "särintressen" från nämnderna. Det handlar inte bara om anställda, utan att man kan vara med i föreningar, som har beröringar med vissa nämnder.

Osäker kultursponsring
Jag ägnar dagen åt att åka till Östergarnslandet och besöka ortens konstnärer, som öppnar sina ateljéer för allmänheten. Skall bli spännande och se vad de har att erbjuda.
Moderaterna i riksdagen vill öka sponsringen till kulturen. Låter alltid bra när någon föreslår mer pengar till kulturen. Men betänk vad som händer med det fria kulturutövandet om företagens vilja till sponsring skall styra över det fria kulturutövandet?
Läs mer om