Vi slösar med vårt dricksvatten
Kalkbrytning är viktiga jobb. Wera Svensson i debatten om vattnet.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Även om jag bara är ersättare i tekniska nämnden är jag väl i någon mening "politiker" och vill se till öns samlade intresse. Jag kan inte vifta bort 60 produktiva jobb, även om vi har fått se andra arbetsplatser försvinna.
Kalkbrytning är viktigt
Kalkhantering är en gotländsk näringsgren sen många århundraden tillbaka. Påståendet att "kalken är slut om 25 år" är ju inte alls sant. I ett stråk längs hela ön finns brytvärd kalk. Varför används inte samma argument i Kiruna? Järnmalmen tar naturligtvis slut en dag. Då kunde man lika gärna upphöra med malmbrytning i stället för att flytta hela Kiruna stad.
Tvärstopp för kalkbrytning kommer direkt att påverka Cementas planering. Sån här industri kräver lång framförhållning. Inte heller kan jag nöja mig med att bara se till den enskildes intresse av försörjning. Det har betydelse om ett jobb bidrar till att bygga upp samhället eller om det bara är för ros skull. Jag värderar kalkbrytning mycket högre än reklamjobb. Även om den senare förmodligen tjänar mycket mer än den förre.
Nimby, (not in my backyard), har blivit populärt. Visst vill vi ha både det ena och det andra, energi, papper, stål, fängelser, och så vidare. Men det får förläggas nån annan stans, inte här hos mig. Hämta kalken från Estland eller Polen, tycker Hedlund, så slipper vi nackdelarna här på Gotland. Ett mycket dåligt argument!
När jag skrev om vattnet, tänkte jag på situationen på hela ön. Vi brukar göra det i tekniska nämnden. Så småningom är hela det kommunala vattenledningsnätet hopkopplat. Det är andra delar av ön som har lika stora problem med vattentillgång som norra Gotland. Östergarnslandet till exempel.
Sanslöst slösaktiga
Jag nämnde trädgårdspooler som exempel på den sanslöst slösaktiga användningen av färskvatten i vår kultur. Jag läste just att svensken använder i genomsnitt 121 kubikmeter vatten per person och år. I Holland klarar man sig med 28 kubikmeter. En fråga jag arbetat med och skrivit en hel del om, är just vår vattenhantering. Det är inte försvarbart att allt detta högkvalitativa vatten som vi använder går från reningsverket rakt ut i Östersjön. Men det är faktiskt tjänstemännen, inte politikerna, som vill ha det så.
Det är möjligt att Gotland just nu gör ett vägval. När man väl har valt finns ingen väg tillbaka. Den stora insändaren i GT häromdagen, undertecknad av en lång rad miljövänner, var mycket tydlig. Gör Gotland till en turistö! De som förlorar jobbet, när all kalkhantering läggs ner, kan ju få nya jobb i besöksnäringen. Gotland som "ett Mallorca i Östersjön", som jag skrev.
Gotland får inte bli som Skansen
Härom kvällen råkade jag se ett TV-program där man föreslog nedläggning av hela glesbygden. Alldeles säkert hör Gotland dit, så dyra som vi är med våra färjekrav. Lite service för turister och sommarboende får kanske bli kvar? I det valet vill jag ta ställning. Jag är urgute. Jag är stolt över min ö och dess gamla kultur. Men jag vill inte heller se Gotland som ett Skansen.
Jag vill att människor skall fortsätta att leva och arbeta här, med jordbruk och kalkhantering, till exempel - det är förutsättningar vi har. Låt gå för dyra stenplattor, men se till att det fungerar, innan ni lägger ner det som redan finns!