Vi vill att Fårösund ska ha kvar skolan i kommunal regi
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många av oss upplever att den tanke som en gång fanns när konkurrensutsättningskonceptet drevs igenom - att om möjligt få en större mångfald, till lägre pris och av samma eller högre kvalitet - alltmer tycks tyna bort i händerna på den borgerliga majoriteten. Så väl här hemma på Gotland som i riket.
Gotland i friskoletoppen
Det som från början handlade om kvalitet och mångfald har gått helt överstyr, och handlar nu allt mer om att snarast möjligt frånhända sig ansvar för så många verksamheter som möjligt.
Visste ni till exempel att barn- och utbildningsnämnden på Gotland befinner sig på Sveriges tio-i-topp av friskoletäta kommuner?
Föga överraskande har också samma barn- och utbildningsnämnd svårt att fylla skolhusen eftersom den borgerliga majoriteten inte inrättat magen efter matsäcken, utan "av ideologiska skäl" tillstyrkt drösvis med friskoleansökningar, på en redan mättad marknad.
Dock tar ändå den senaste turen priset i den här cirkusen. Det gäller Fårösundskolan och jag vill inte på något vis anklaga entreprenörerna i fråga, deras motiv är lovvärt. Däremot tycker jag att det är så erbarmligt fegt av Lena Celion (m) och hennes medlöpare att försöka slinka undan ansvaret för en sammanhållen skolorganisation på Gotland.
Om inte Lena Celion vill ha någon skola i Fårösund bör hon vara ärlig och säga det, istället för att tro att något blir billigare eller enklare för att någon annan sitter vid spakarna.
Den tråkiga nyheten är ju att någon annan skulle sitta vid spakarna, men Lena Celions nämnd skulle få fortsätta att brottas med vikande elevtal och ändå betala för kalaset, friskola eller ej. Dessutom högst sannolikt till ett högre pris än idag.
100 miljoner i merkostnader
Ifall någon glömt, kan jag påminna om att GT tidigare i år informerade om att friskolorna på Gotland hittills har kostat kommunen 100 miljoner kronor i merkostnader. En summa som är ännu högre nu.
Tilläggas bör att Lena Celion inte godtog siffran från den egna förvaltningen utan skulle "analysera" den på egen hand. Vad det blev av den analysen vet inte jag, men det vore intressant att veta vad Lena Celion kom fram till i sin analys, och huruvida något ekonomiskt ansvarstagande över huvudtaget ingick vid beslutet att tillstyrka friskoleansökan i Fårösund.
Ta ansvar för Fårösund
Om man tillstyrker en friskoleansökan ska det vara för att man tror att den tillför något, samt inte alltför hög utsträckning inverkar negativt på den kommunala skolorganisationen. Fårösundskolan är redan idag väldigt liten, men vi socialdemokrater vill ha den kvar i kommunal regi och vi är beredda att ta ansvar för den.
Lena Celions agerande visar på det rakt motsatta. I en svår tid, där elevtalen sjunker, kommer det an på en ordförande att ibland peka med hela handen.
Endera lägga ner skolan och stå för det beslutet och istället låta eleverna gå i Solklintskolan i Slite. Eller visa Fårösundsborna att hon tror på skolan och är beredd att ta ansvar för den.
Den här halvmesyren, där Lena Celion frånhänder sig ansvaret är bara pinsam. På vilket sätt blir mångfalden större av att barn- och utbildningsnämnden tar sin hand ifrån Fårösund, bara för att nå nya höjder i konkurrensutsättningsstatistiken?