Viktig skolning i demokrati

Foto: Zettergren Bengt

Gotland2009-10-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag var inbjuden till Levide-Gerum Centerkvinnors 60-årsjubileum i onsdags. Det var en mycket trevlig kväll i en lokal som betytt väldigt mycket för mig. Levide bygdegård.
Jag kan känna mig vemodig inför tanken att så få i dag får förmånen att fostras in i föreningslivet i unga år så som vi fick. När jag var aktiv inom CUF i slutet av 1970-talet fanns det avdelningar i i stort sett varenda socken på Gotland. I dag finns två ståndaktiga avdelningar kvar.
Det gäller så klart även de flesta andra organisationer och föreningar, det är svårt att locka folk i alla åldrar till ideella uppdrag.
Men den skolning vi fick i demokrati och föreningsteknik har varit till enorm nytta. Man lärde sig att samarbeta och hur de demokratiska processerna fungerar. Något som jag bär med mig med stolthet är den tidiga lärdomen vi fick att man inte ropar "nej" när man röstar om något utan bara "ja" på det man är för. Det kan tyckas som en petitess men jag tycker att det säger en hel del om vilken inställning man har till respekten för sina motståndare.
Denna inställning har jag svårt att se i den nya aggressiva socialdemokratiska taktiken.
Partiet verkar helt frångå de demokratiska spelreglerna och kör nu sitt eget rejs i ett helt eget spår. Nästa vecka ska politikerna följa upp det man kom överens om i vårens budgetberedning men precis som Eva Nypelius vittnar om härintill, väljer socialdemokraterna att veckan innan gå ut offentligt med en helt ny inriktning där man frångår det man tidigare varit överens om gällande arbetssätt och beslutsgång.
Mycket märkligt men det finns säkert en noga övervägd taktik bakom agerandet.
Sen är det lite konstigt att socialdemokraterna väljer att gå ut så stenhårt och vägrar kompromissa om just Gotlandsmusiken. Inga andra verksamheter har man krävt ska slippa de besparingar som alla verksamheter fått uppdrag om på grund av det ekonomiska läget.
Gotlandsmusiken är en fantastisk resurs för Gotland. Det behöver man inte samla in namn för att slå fast. Men att just denna verksamhet är den allra viktigaste för ett socialdemokratiskt parti är ganska häpnadsväckande. Vad säger deras koalitionskamrater om denna ideologiska markering?
Använder man samma retorik som Håkan Ericsson i gårdagens ledarstick så skulle man kunna konstatera: "socialdemokraterna vill att kvinnodominerande låglöneyrken ska drabbas för att bespara 18 manliga musikers arbete".
Absurt? Ja, precis.
Läs mer om