Viktiga beslut om öns framtid

Gotland2008-04-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands kommun kommer på kommunfullmäktige i juni att fatta en rad olika beslut som rör framtiden. Regionalt tillväxtprogram, varumärkesplattformen och vision 2025. Det handlar om långsiktiga inriktningar, där det finns en enighet kring det mesta och det är bra ur ett långsiktigt perspektiv.
Givetvis kommer nuvarande borgerliga majoritet att sätta sin prägel på inriktningen och det praktiska genomförandet under denna mandatperiod. Det är ju tydligt att den borgerliga majoriteten låter sig styras hårt av att sänka skatten, privatisera och konkurrensutsätta offentlig verksamhet.
När detta blir överordnat och ideologiskt förblindar, då blir riskerna blir uppenbara. Jag tror inte att den gotländska skattebetalaren har något emot en skattesänkning.
Men om den kopplas till försämringar inom välfärden, med försämringar inom sjukvården för att ta ett aktuellt exempel, då säger gotlänningen nej.

Främst till gagn för brukaren
Jag tror inte att de flesta gotlänningar bryr sig så mycket om vem som utför välfärdstjänsterna. Huvudsaken är att kvalitén inte blir lidande eller att vi tappar inflytandet över ekonomi, tillgänglighet, verksamhetsinnehåll och kvalité.
Privatisering eller konkurrensutsättning skall vara ändamålsenligt, brukar jag hävda i debatten. Det skall vara till gagn för brukaren i första hand. Inte en fundamentalistisk övertro på att privatisering är det enda rätta och styrande för besluten. Vill du se en annan inriktning, så går det att rätta till det vid nästa val 2010, men risken är att viktiga värden riskerar gå förlorade.
Den senaste opinionsundersökningen visar att oppositionspartierna återigen ökar försprånget och det känns ju bra.
Jag tror att ett av skälen till att regeringen inte lade fram någon riktig vårproposition, utan bara talade om vilka bra saker man vill göra de närmaste åren, var för att få lite lugn och ro i opinionen. De slapp redovisa vilka försämringar för låginkomsttagarna, som krävs för att uppnå det goda för höginkomsttagarna.

Viktigt EU-val 2009
Om drygt ett år, 14 juni 2009, så är det dags för EU-val. Ett val som inte så många bryr sig om, tyvärr. Det är synd, att det skall vara så svårt att förstå vikten och värdet av detta val.
Det EU vi gick in i 1994 var ett helt annat EU än dagens. Vi har fått fler medlemsstater, främst från det forna Östblocket, vilket är bra för den säkerhetspolitiska stabiliteten.
EU har även fått en större betydelse för oss. Jag vill minnas att det 1994 mest handlade om ett ekonomiskt samarbete och att moderaterna ivrigt försvarade detta när vi socialdemokrater ville lyfta in sociala och miljömässiga aspekter.
Vi socialdemokrater har fått rätt. Idag är EU en aktiv spelare för att utveckla samhället mer utifrån de värden vi socialdemokrater anser vara viktiga. Undrar vad centerledaren Maud Olofsson anser om detta?
Vi socialdemokrater har länge varit splittrade i denna fråga och det motstånd som funnits, har varit negativt för oss. Denna splittring har gjort, att vi haft svårt i många sammanhang diskutera EU-frågor.

EU-hot mot fackets avtal
Detta späs nu på igen med att fackliga organisationer nu börjar tala om utträde i protest mot EU-beslut, som missgynnar fackets rätt att värna sina medlemmars intressen.
En helt felaktig slutsats. Samarbete kan inte vara fel och att kräva utträde verkar omoget. Det handlar om att fortsätta agitera, även om man inte får rätt i första skedet.
Det finns goda exempel, som visar att det går att förändra genom träget opinionsarbete. Vi har drygt ett år kvar att mobilisera väljarna, att gå till valurnan och då också rösta socialdemokratiskt.
Läs mer om