Viktigt bekämpa ekobrott

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Gotland2008-11-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är få samhälleliga verksamheter som, rent ekonomiskt, är så lönsamma och nyttiga som bekämpandet av ekonomisk brottslighet (ekobrott). Denna skadar såväl enskilda och företag som samhället som helhet. Det är därför viktigt att kampen mot den ekonomiska brottsligheten får den inriktning och de resurser som krävs för att bli framgångsrik.
Skatteverket har tidigare uppskattat de belopp som undanhålls samhället till 133 miljarder. Det är ett gigantiskt belopp som i stort sett motsvarar tre års försvarsutgifter. Det är dock väl att märka att det inte enbart handlar om medvetet fusk utan också om misstag och rena fel, till exempel om innebörden av ofta krångliga regler.
Därför är det så angeläget att ansvariga myndigheter, framför allt Skatteverket, arbetar förebyggande. Det handlar såväl om att förenkla regler som att ge så tydliga och begripliga anvisningar som det bara är möjligt.
Det behövs också, i all välmening, lite av "storebror ser dig" för att få ner omfattningen av den svarta ekonomin. Ett besök från Skatteverkets sida, kort tid efter att ett företag startats, för att se till att man kommit igång med bokföringen och har ordning på de skatter och avgifter som skall redovisas, är definitivt inte fel. Så sker också idag men kanske inte riktigt hundraprocentigt.
Det är lätt att förstå den oro som Ekobrottsmyndigheten, med sin chef Gudrun Antemar, känner inför en del av de nyordningar som näringsdepartementet av goda skäl drivit fram för att stimulera såväl det befintliga som nya företagandet. Det framgår, åtminstone mellan raderna, i den årsrapport myndigheten nu lämnat Det går också att dela denna, framför allt när det gäller förslaget om en i stort sett avskaffad revisionsplikt.
Samtidigt kan här mycket göras på frivillig nivå. Genom certifiering och krav vid anslutning till olika typer av seriösa branschorganisationer, till exempel med krav på att medlemmarna frivilligt låter sig revideras.
Det är också viktigt att samhället använder sig av förebyggande åtgärder i så hög grad som möjligt. Olika samhällsorgan, allt från kommuner och landsting till staten själv, upphandlar stora belopp. Det är och måste vara en självklarhet att man inte gör affärer med "skattefuskare".
Det är egentligen trist att det skall krävas en särskild organisation för ekobrotten. Det finns ju polis och åklagare för andra brott och de borde kunna bekämpa också denna kriminalitet. Men som så väl framgår av Ekobrottsmyndighetens rapport är den här typen av brottslighet oerhört komplicerad.
Justitieminister Beatrice Ask har därför knappast något val. För ekobrotten måste bekämpas, och det med kraft.



Läs mer om