Viktigt med öppen debatt om skolan

Gotland2008-02-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lena Celion (m) raljerar, och gratulerar mig till att ha vaknat upp och upptäckt att det numera är en borgerlig majoritet i BUN.
Jag kan meddela att jag är smärtsamt medveten om det och har så varit sedan maktskiftet. Emellertid finns det olika sätt att hantera makt. Det finns nämnder i Gotlands kommun, där oppositionens kritik och frågor bemöts betydligt bättre än i BUN, utan att dessa ledamöter för den skull beskylls för att sitta och slumra eller för att vara populister.

Vi byggde ut förskolorna
Ifråga om förskolan bör ett flertal faktafel redas ut, som Celion, medvetet eller omedvetet, vecklat in sig i. Den förra majoriteten byggde inte ut förskolorna i den mån som nu uppenbarligen hade behövts.
Detta berodde dock varken på snålhet eller dumhet, utan på att de prognoser som redovisades, visade på färre barn än vad som verkligen blev fallet.
Nu står vi dock med för trånga förskolor och barn i kö, så det är bara att fortsätta bygga, eller hur? För övrigt avstod den förra majoriteten från egen expansion till förmån för ett enskilt alternativ strax utanför Visby.
När det gäller kompetenshöjning för personal i förskolan så borde Celion veta att socialdemokraterna alltid varit positiva till detta. Vi ser dock ingen vinst i att hålla på och konvertera tjänster, vilket i slutändan drabbar de med lägst utbildning hårdast. Istället vill vi satsa på den personal som redan finns i verksamheten, genom att erbjuda barnskötare att vidareutbilda sig till förskolelärare. Detta har dessutom redan genomförts en gång, med mycket gott resultat.
I sitt svar försöker Celion uppenbarligen gira undan från Skola Gotland 2008, och det som hör därtill. Hon påstår att processen fortsätter som planerat, med "smärre ändringar".

Celion lägger ner fler skolor
En sådan formulering är ett rent hån! Den organisation som BUN tog beslut om kullkastas av att den borgerliga majoriteten i BUN ställt sig oreserverat positiva till alla de friskoleansökningar som inkommit. Trots att vi alla borde vara medvetna om att vi knappt ens har barn nog att fylla dagens skolor med!
När den borgerliga majoriteten sa JA till alla friskoleansökningarna borde man ha varit rak och tydlig med vilka konsekvenser det får - ytterligare bantning av den kommunala skolan. I klartext: nedläggning av minst två skolor till. Det är alltså inte fråga om några smärre ändringar, det är en svångrem som dras åt på den kommunala skolan, vars verksamhet alltmer äventyras.
Det bör tilläggas att oppositionen ville bevara Eksta skola, inte minst med tanke på den geografiska spridningen. Men i och med att en friskoleansökning inkommit för det området, valde den borgerliga majoriteten att stänga skolan.
Detta fick till följd att området nu saknar skola. Vilket känns mycket olyckligt eftersom vi just blivit varse att det är de kustnära socknarna som är vinnare ifråga om inflyttning på Gotland. Så kan det gå när man alltför blint förlitar sig på marknaden.

Vem är populist?
Celions och min uppfattning om populism skiljer sig åt. Att vara så erbarmligt underlåten gentemot friskolorna som Celion har varit, ser jag som solklar populism.
Likaså att urvattna en demokratisk process, som Skola Gotland 2008, för att dämpa högljudda rop från föräldraföreningar och marknad, är också det att hänge sig åt populism.
Min avsikt har aldrig varit att underminera skolans goda verksamhet, tvärtom. Däremot tycker jag att det är på sin plats att de barn, ungdomar och föräldrar som berörs av BUN:s beslut, får veta vad det är som pågår. Hur det kan kallas populism förstår jag faktiskt inte.
Läs mer om