Viktigt vägval för busstrafiken

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-08-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi närmar oss ett avgörande vägval för öns kollektivtrafik. Alla pratar om att kollektivtrafiken behöver byggas ut -men igen åker med den! För några år sedan satsade kommunen stora belopp för att kunna utöka turtätheten. Det gav en ytterst marginell ökning av antalet resande. Idag skattesubventionerar vi varje bussbiljett med 80 procent, resenären betalar endast 20 procent av totalkostnaden via biljetten, ändå reser så få!
Kostnaden för kollektivtrafiken stiger med cirka 1,5 miljoner kronor varje år, det går till att bland annat täcka ökade bränslekostnader. Dessa stigande kostnader tvingar fram ett vägval. Det känns orimligt att skattesubventionera ännu mera och att ta in mera intäkter via högre avgifter för busskortet är svårt.

Två resande i snitt
Som jag ser det står valet att antingen skära ned trafiken genom att plocka bort de minst utnyttjade linjerna, det finns linjer som har så få som två resande i snitt. Eller att gotlänningarna i praktisk handling verkligen visar att det finns en efterfrågan av kollektivtrafiken och ökar sitt resande så att vi den vägen får in ökade intäkter. Gotlänningarnas egna resvanor styr med andra ord i stor grad utvecklingen av kollektivtrafiken framöver, det skall bli spännande att följa utvecklingen på detta område.

Rekordsommar?
När vi sammanfattar turistsäsongen för 2008 så skulle det inte förvåna mig om vi återigen har upplevt en ny rekordsommar. Under juli hade vi ett härligt sommarväder som verkligen inbjöd till sol och bad. Evelina och jag var och badade nio dagar i sträck på nio olika badstränder när Carina hade börjat jobba igen. Det som fascinerade mig var att det var i princip fullt på alla ställen. Härligt när turistinkomsterna kan delas av så många gotländska företag som möjligt.

Medeltidsveckan
Jag och Evelina deltog ganska mycket i årets Medeltidsvecka. Inte utan att man blir imponerad hur väl detta arrangemang står sig efter att ha varit igång i 25 år. Det tyder på en genuin kvalitet av arrangemanget. Många jag pratat med bedömer dessutom att deltagarantalet ökade detta år jämfört med 2007, vilket är lovande inför framtiden. Själv noterade jag att en stor majoritet av de som är utklädda är under 30 år. Troligen tillhör de den så kallade lajv-generationen som är vana med rollspel. Det gör att Medeltidsveckan borde kunna fortsätta som en av öns viktigaste turistmagneter för en lång tid framöver.

Semester
I år har jag, i princip för första gången i mitt liv, tillåtit mig själv att vara rekordslö under semestern. Det kändes bra, tror att det är avgörande att riktigt kunna komma ner i varv för att senare orka med det höga tempot i jobbet som väntar i höst. Men några inhopp i jordbruket har det blivit. Bland annat var jag med och bärgade höstsäden i förra veckan, vi tröskade faktiskt fram till halv två på natten tack vare att det blåste så kraftigt. Och tur var väl det med tanke på allt regnande som har varit sedan dess. Nu tror jag att hela Gotland längtar efter ett riktigt högtryck igen som kan avrunda sommaren på ett bra sätt.
Läs mer om