Vilka jobb får stöd?

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Gotland2009-08-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringens bidrag till att skapa fler jobb ligger i huvudsak på de omdiskuterade branscherna som har fått ett så kallat jobbavdrag. Man började med hushållsnära tjänster och fortsatte med avdraget för olika byggåtgärder i villor och bostadsrätter. Nu verkar det som om även IT-tjänster ska få rätt till skatteavdrag.
Märkligt nog har man valt att inte ge dessa subventioner till hyreshus. Miljonprogrammets hus är i stort behov av renovering och skulle kunna ha behövt ett statsbidrag. Pengar som i många fall hade gått in i kommunernas verksamhet.
Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens tankesmedja har lite funderingar runt det här. Det som kallas för avdrag eller subvention är i praktiken ett bidrag. Staten tar över en del av den enskilde köparens kostnad.
Borgerliga regeringar brukar vara emot olika statsbidrag, för de kostar skattepengar, men här gör man precis tvärtom. Man uppmuntrar till att söka statsbidrag till olika tjänster.
Men ett bidrag är en kostnad som faktiskt minskar utrymmet för andra statliga utgifter. Går de ut som skatteavdrag minskar det skatteinkomsterna. Också det med följd att statens utgiftsutrymme blir mindre.
Man måste väga för- och nackdelar med sådana reformer. Är det vettigast att ge bidrag för en renovering av vardagsrummet eller till städhjälp mot att man drar ner på personal inom vård och skola som faktiskt sker nu.
Reformerna blir också dyra. De 3.5 miljarder man har avsatt till byggbidraget lär inte räcka. Byggavdraget skapar jobb, menar regeringen, men det gör mer pengar till vård och omsorg också.
I en lågkonjunktur kan det vara rätt med just ett byggbidrag för att stimulera byggbranschen. Men då ska det vara temporära åtgärder för att stimulera under en kortare tid. Det fel som regeringen gör är att man permanentar det hela. Den som planerar en ombyggnad kan därför vänta till nästa år eller nästa. Ett permanentande av byggbidraget omfördelar därför bara jobben mellan olika sektorer.
Bland ekonomer kallas det här för Baumols sjuka, tjänster som kräver mycket mänskliga insatser blir dyrare i förhållande till varor och tjänster som bygger på teknik.
Det går inte att subventionera alla tjänster. Man måste välja vad som är viktigast. Alliansen har valt. Subventionerad hemhjälp är viktigare än dagis och sjukvård.
Läs mer om