Vilka skola utvecklas?

Gotland2007-05-05 01:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har tidigare berömt barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen för deras berömvärda hantering av det svåra arbetet att minska på skolorganisation på Gotland. Elevminskningen gör att det blir pedagogiskt, arbetsmiljömässigt, socialt och ekonomiskt ohållbart att behålla alla nuvarande skolor på Gotland.

En gedigen och omfattande mötesturné har genomförts så alla åsikter kommit fram. Nu är det dags för politiskt beslut. De borgerliga måste i kraft av sin majoritet lägga ett förslag, som oppositionen kan reagera på. Men då blir det kaos. Beslutsvåndan rider galopp i den borgerliga gruppen under Lena Celions (m) något famlande ledarskap.

Till slut lägger dock den borgerliga gruppen fram ett politiskt förslag på vilka skolor som ska vara kvar och vilka som ska läggas ner och när. Detta är en demokratisk nödvändighet, så att föräldrar och andra partier kan reagera och agera. Det försök till hemlighetsmakeri, som den borgerliga gruppen i barn- och utbildningsnämnden försökte sig på, kunde ha svärtat ner den fina demokratiska hanteringen av den svåra processen och beslutet.

Nu är de borgerliga förslaget offentligt och vi vet vilka skolor de vill satsa på. Som väntat ligger knäckfrågorna på norra och södra Gotland. De borgerliga vill bevara Fårösundsskolan, trots att den är för liten och inte bär sina egna kostnader. Men den blir kvar av regionalpolitiska skäl. Fårösund växer och utvecklingen där skulle inte må bra om Fårösundsskolan försvann.

På södra Gotland finns en hel rad med frågetecken runt skolornas framtid. Dessutom kompliceras bilden av de planer på friskolor som finns och de konsekvenser eventuella friskolor får för de kvarvarande kommunala skolornas fortlevnad. Och om det är möjligt för friskolor att överleva på krympande elevantal. Risken är stor att det blir som i Hangvar. Det håller några år, sedan räcker inte elevantalet längre.

Barn- och utbildningsnämnden tar den 9:e maj beslutet om vilka skolor som ska vara kvar och de ekonomiska konsekvenserna för detta. Sedan kommer skolorna till kommunfullmäktige när budgeten tas och då avgörs ytterst exempelvis Fårösundsskolan framtid om fullmäktige säger ja eller nej till det regionalpolitiska stödet dit. Nu har den borgerliga politiska majoriteten tagit sitt beslut om vilka skolor som ska vara kvar. Nästa vecka säger oppositionen sitt. Och sedan får vi se hur det blir. Den avgörande politiska beslutsprocessen har börjat.